Luka Karadžić javio sudu da je otišao na izdržavanje kazne, u sudu verovali da je on već četiri meseca u zatvoru

Luka Karadžić je posle gotovo 16 godina od kada je skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula Stanislava Rebić, obavestio sud da je otišao u zatvor 17. marta ove godine. Problem je što je Viši sud u Kragujevcu smatrao da je on već u zatvoru, jer su ih kolege iz beogradskog Prvog suda obavestile da je Luka Karadžić 6. novembra prošle godine “stupio na izdržavanje kazne u zavod u Padinskoj Skeli”. Prema istraživanju Insajdera ispostavilo se da je Karadžić iskoristio još jedan pravni institut da ne bude u zatvoru. Ministarstvo pravde, odnosno Uprava za izvršenje krivičnih sankcija odobrila mu je već u novembru prekid izdržavanja kazne zbog zdravstvenih problema koji se nisu mogli lečiti u zatvorskoj bolnici. Ta odluka je produžavana još dva puta, da bi se Karadžić na kraju u zatvoru pojavio 17. marta, samo dan nakon što je Insajder sudovima uputio pitanja u vezi s ovim slučajem.

Luka Karadžić Foto: Srđan Ilić
Luka Karadžić Foto: Srđan Ilić

Luka Karadžić, brat haškog osuđenika Radovana Karadžića, osuđen je na dve godine zatvora zbog saobraćajne nesreće koje se dogodila 14. jula 2005. godine u selu Banje kod Aranđelovca, a u kojoj je poginula tada studentkinja Stanislava Rebić. Presuda je posle 13 godina suđenja, ponavljanja postupaka i ukidanja postala pravnosnažna 26. oktobra 2018. Od tada u medijima nema informacija o tome da li je osuđeni Luka Karadžić ikada otišao u zatvor.

Zvanično osuđeni Luka Karadžić je prema podacima suda i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija počeo da služi kaznu od dve godine zatvora 6. novembra 2020, ali do marta ove godine nije bio u zatvoru.

U odgovorima Uprave za izvršenje zavodskih sankcija novinarima Insajdera navodi se da je Luka Karadžić “u novembru 2020. uputio molbu za prekid izvršenja kazne zbog narušenog zdravstvenog stanja i priložio neophodnu medicinsku dokumentaciju”. U odgovorima se ne navodi kog dana je molba upućena, ali Uprava na pitanja Insajdera odgovara da je direktor Uprave rešenje o prekidu služenja kazne doneo 12. novembra, dakle samo šest dana nakon što je Karadžić ušao u zatvor. Iz odgovora proizilazi i da se u vreme podnošenja molbe Luka Karadžić nalazio na lečenju u visoko specijalizovanoj ustanovi van zavodskog sistema, što znači da već nije bio u zatvoru.

“Rešavajući po molbi osuđenog za prekid kazne zatvora, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija je po razmatranju spisa predmeta, navoda u molbi osuđenog, kao i akta KPZ u Beogradu – Padinskoj Skeli sa datim mišljenjem da je molba osuđenog osnovana, kao i akta Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu u kome se navodi mišljenje da postoje medicinske indikacije za prekid kazne zatvora osuđenom, kao i da je bolest osuđenog takve prirode da zahteva dijagnostiku i hospitalno lečenje u visoko specijalizovanoj zdravstvenoj ustanovi van zavodskog sistema, a u kojoj se osuđeni Luka Karadžić u tom trenutku i nalazio na lečenju, našao da su ispunjeni opravdani razlozi za prekid izvršenja kazne”, navodi se u odgovorima na pitanja Insajdera o tome kada je Luka Karadžić počeo da služi kaznu zatvora i kada je izvršenje prekinuto.

Prema zakonu, vreme za koje je izvršenje kazne zatvora bilo prekinuto ne može biti uračunato u izdržanu kaznu, što navode i u Upravi.

Za protekla četiri meseca osuđeni je bio dužan da podnese Kazneno-popravnom zavodu u Beogradu – Padinskoj Skeli izveštaj zdravstvene ustanove o toku lečenja za vreme odobrenog prekida i svom zdravstvenom stanju, objašnjavaju u Upravi za izvršenje zavodskih sankcija.

“Imajući u vidu zdravstveno stanje osuđenog Luke Karadžića, prekid kazne je produžen rešenjima direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija od 10. decembra 2020. godine i 10. februara 2021. godine”, piše u odgovorima Insajderu.

Kada je Luka Karadžić otišao u zatvor: Iz dana u dan

Insajder je 16. marta uputio pitanja u vezi sa ovim slučajem Višem sudu u Kragujevcu pred kojim se Karadžiću sudilo i Vrhovnom kasacionom sudu koji je jednom ukinuo pravnosnažnu presudu. Nakon toga saznajemo da Karadžić nije bio u zatvoru, iako je sud bio obavešten da jeste.

Iz odgovora koje smo dobili iz Višeg suda u Kragujevcu 16. marta saznali smo da je Luka Karadžić 6. novembra 2020. godine otišao na izdržavanje kazne.

“Dopisom Prvog osnovnog suda u Beogradu, Odeljenja za izvršenje krivičnih sankcija IK. Br-54/19 od 19. 11. 2020, godine Viši sud u Kragujevcu je obavešten da je osuđeni Luka Karadžić dana 6. 11. 2020. stupio na izdržavanje kazne po presudi Višeg suda u Kragujevcu”, naveo je Viši sud u odgovorima Insajderu 17. marta ove godine.

Međutim, dva dana kasnije iz Višeg suda u Kragujevcu nam je rečeno da se u međuvremenu, 18. marta ujutro, osuđeni Luka Karadžić javio sudu dopisom u kome je naveo da je od 17. marta, dakle od dan ranije na izdržavanju kazne zatvora.

Zbog očiglednog neslaganja u informacijama i činjenica da sud nema jasan podatak od kada je Karadžić uopšte na odluženju kazne, Viši sud u Kragujevcu istog dana obratio se kolegama u Beogradu koje su mesno nadležne da Luku Karadžiće upute na izdržavanje kazne.

“Dopisom od 18. marta okrivljeni Luka Karadžić obavestio je sud da se od 17. marta nalazi na izdržavanju kazne zatvora. S obzirom na dopis Prvog osnovnog suda u Beogradu od 19. 11. 2020. i podnesak okrivljenog od 18. 03. 2021, sud je uputio dopis Prvom osnovnom sudu u Beogradu, Odaljenju za izvršenje krivičnih sankcija da se izjasni kog tačno datuma je okrivljeni stupio na izdržavanje kazne po predmetnoj presudi”, navode u Višem sudu za Insajder.

I Insajder se obratio Prvom osnovnom sudu gde nam je rečeno da je podatak koji su dostavili kolegama u novembru za njih i dalje validan.

“Što se Prvog osnovnog suda u Beogradu tiče, Luka Karadžić je stupio na izdržavanje kazne 6. novembra 2020. godine. Sud je tu informaciju dobio od Uprave zatvora”, navode u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Ispostavilo se, dakle, da su sudovi smatrali da je osuđeni na izdržavanju kazne, a da je on bio na slobodi, bar neko vreme. Jasno je bilo da je po zakonu ovo moguće jedino ukoliko je direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija doneo rešenje o prekidu kazne zatvora iz zdravstvenih razloga.

O prekidu izdržavanja kazne sudovi – ni onaj koji ga je uputio niti onaj koji mu je presudio – nisu bili upoznati, a to je moguće ukoliko se na odluku direktora Uprave niko ne žali.

Luka Karadžić zbog zdravstenih problema i ranije je uspešno odlagao odlazak u zatvor, pa mu je tako nakon prve pravnosnažne presude, odlazak u zatvor odložen, a presuda u međuvremenu ukinuta.

Podatak koliko mu je puta odložena kazna od poslednje presude odnosno od januara 2019. kada je postala izvršna, tražili smo od Prvog osnovnog suda koji je u ovom slučaju postupao po molbama za odlaganje.

Novi zahtev za ponavljanje postupka

Od saobraćajne nesreće pošlo je gotovo 16 godina, ali taj slučaj je ponovo u sudu. Luka Karadžić je 24. februara ove godine ponovo podneo zahtev za ponavljanje postupka i taj zahtev je sa spisima dan kasnije dat Vanrasprevnom veću Višeg suda na razmatranje, rečeno nam je u sudu u Kragujevcu. Ta odluka će tek biti doneta. Karadžić i njegovi advokati proteklih godina iskoristili su gotovo sve pravne mogućnosti da kaznu odlože ili postupak i presude ospore.

Prethodno je u februaru 2020. Karadžić pokušao da ne ode u zatvor tako što je njegov advokat Darko Komnenić podneo zahtev za donošenje rešenja o apsolutnoj sastarelosti izvršenja kazne. Taj zahtev su odbili i Viši i Apelacioni sud u Kragujevcu, a onda je po zahtevu za zaštitu zakonitosti i Vrhovni kasacioni sud u novembru prošle godine ocenio da je zahtev neosnovan.

Naredbu kojom se nalaže da Luka Karadžić ode u zatvor, Viši sud u Kragujevcu doneo je u januaru 2019. godine.

Tada je advokat Luke Karadžića Goran Petronijević već podneo novi zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom kasacionom sudu protiv presuda Višeg i Apelacionog suda u Kragujevcu. I ovaj zahtev je odbijen kao neosnovan u februaru 2019. godine.

Prva pravnosnažna presuda ukinuta po zahtevu Republičkog tužilaštva

Prvom presudom u ovom slučaju Viši sud u Kragujevcu je 27. maja 2011. osudio Luku Karadžića na dve godine i šest meseci zatvora, jer je vozeći pijan izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula Branislava Rebić. Presuda je postala pravnosnažna 22. decembra 2011. Luka Karadžić je osuđen na dve i po godine zatvora i tri godine zabrane upravljanja motornim vozilom. Međutim, Karadžić nije odlazio na izdržavanje kazne.

On je 3. septembra 2012. trebalo da se pojavi u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, ali je Prvi osnovni sud u Beogradu prihvatio njegovu molbu za odlaganje u kojoj je naveo da ima srčane probleme.

Republičko tužilaštvo je tri meseca kasnije, 10. decembra 2012. godine predložilo je da se ukine presuda nižeg suda u Kragujevcu s obrazloženjem da je povređen zakon na štetu okrivljenog.

Vrhovni kasacioni sud je nakon samo mesec dana, 17. januara 2013. uvažio zahtev tužilaštva i osuđenom Luki Karadžiću ukinuo presudu.

Novo suđenje počelo je sredinom 2013. godine i ponovo je trajalo više od pet godina, do nove presude koja je pravnosnažna od oktobra 2018.

Ceo postupak obeležila su kontradiktorna veštačenja, odlaganja suđenja i promena sudija zbog čega je suđenje pet puta bilo na početku, ne računajući ukidanje pravnosnažne presude.

Osuđeni Luka Karadžić se u ovom trenutku, prema navodima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, nalazi u prijemnom odeljenju gde će prema Pravilniku biti odlučeno u kakvom režimu će on služiti kaznu – u otvorenom, poluotvorenom ili zatvorenom delu zatvora.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article