Britanski vozač Luis Hamilton napušta Mercedes i biće od naredne sezone član Ferarija.

Dugogodišnja i bogata saradnja Luisa Hamiltona i Mercedesa bliži se kraju, saopštio je nemački tim, a Britanac će od naredne sezone sedeti za volanom Ferarija, prenosi RTS.

„Ferari sa zadovoljstvom objavljuje da će se Luis Hamilton pridružiti timu 2025. godine, pod višegodišnjim ugovorom“, kratko je saopštio italijanski tim na društvenim mrežama.

Sedmostruki svetski šampion dogovorio je uslove sa legendarnom ekipom iz Maranela i poteru za rekordnom osmom titulom nastaviće u crvenom kombinezonu.

Britanac je prethodne godine potpisao ugovor na dve sezone sa Mercedesom, ali je nakon samo polovine odrađenog posla rešio da promeni timske boje, s obzirom na postojanje klauzule po kojoj ima pravo na odlazak nakon jedne sezone.

Hamilton bi trebalo da zameni Španca Karlosa Sainca, koji se nije pokazao kao najbolje rešenju u dvojcu sa sa Monačaninom Šarlom Leklerom i čiji ugovor sa Ferarijem ističe na kraju sezone.

Luis Hamilton je trenutno izjednačen na prvom mestu liste najuspešnijih vozača po broju osvojenih titula sa legendom Ferarija Mihaelom Šuamherom.

Britanac će dobiti priliku da rekordnu titulu osvoji upravo u timu koji je obeležio Šumaherovu karijeru.

Hamilton je svoju karijeru vozača Formule 1 započeo 2007. u Meklarenu, sa kojim je osvojio prvu titulu 2010. godine.

Prešao je 2013. u Mercedes, u čijim bojama je osvojio šest titula, uključujući četiri vezana trofeja u periodu od 2017. do 2021. godine.

U dosadašnjem toku karijere zabeležio je najveći broj pobeda, pol pozicija i plasmana na podijum u istoriji.

Ferari je poslednju konstruktorsku titulu osvojio 2007. godine, kada su vozači ekipe bili Kimi Rajkonen i Felipe Masa.

Originalni tekst