Lončar: Žurki neće biti, rigorozne kontrole tokom novogodišnje noći

Kontrole za novogodišnju noć će biti rigorozne i proslava neće biti "po cenu bilo čega", rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar na konferenciji za novinare Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa. Kako je rekao, policija će izbacivati sve koje zatekne posle 18 časova u ugostiteljskom objektu, a da objekti će biti zatvarani.

Zlatibor Lončar Foto: Srđan Ilić
Zlatibor Lončar Foto: Srđan Ilić

"Svima kojima su najavili žurke, ja im kažem da ih biti neće! Neka na vreme vrate pare i neka to otkažu. Ne možemo više te proslave. Zdravstveni sistem to ne bi mogao da izdrži. Imaćemo dovoljno i inspekcija. Gospodo, ove godine toga neće biti! Ljudi će posle vremena biti isterani", rekao je Lončar.

Lončar je rekao i da neće proći "taktike" i da imaju dojave gde će se to održavati.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji i dalje vanredna bez obzira na to što podaci pokazuju da se ublažava.

"Još je u bolnicama prepuno, još uvek je veliki broj na respiratorima…", rekao je Kon na konferenciji za novinare Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje širenja koronavirusa.

Podsetio je da se što više treba uzdržavati od masovnih proslava i skupova.

"U sledećoj godini će biti bolje. Tvrdim jer imamo vakcinu i imaćemo još vakcina i to više nije ista situacija kao na samom početku" epidemije, rekao je Kon.

Ocenio je se "godina kao 2020. više neće ponoviti".

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da Srbija ima izuzetno dobru pripremljenost ekipa za vakcinaciju i da treba da obezbediti da u naredna dva, tri meseca kolektivni imunitet bude veći od 60 odsto.

"Donekle razumem one koji hoće da proslavljaju, ali neka to rade uz poštovanje mera", naveo je Tiodorović.

Komandant beogradske Vojne bolnice Karaburma, pukovnik Ivo Udovičić, rekao je da je situacija vrlo teška i da ima problema s jedinicama intenzivne nege.

"U poslednjih mesec dana u Karaburmi je primljeno više od 300 pacijenata", rekao je Udovičić.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je nešto manje od 3.000 zdravstvenih radnika zaraženo.

"Od tog broja nešto više od 50 je na bolničkom lečenju", izjavio je Lončar.

Tiodorović je dodao da je svejedno da li je u pitanju noćna ili dnevna žurka, posledice za obe su strahovite.

Podsetimo, Krizni štab je na jučerašnjoj sednici doneo odluku da 31. decembra i 1. januara, restorani i kafići rade do 18 sati, dok će prehrambene prodavnice i tržni centri moći da rade do 20 časova.

Izvor: Insajder, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article