Lončar: Većina objekata radiće do 18 sati, mere stupaju na snagu od utorka

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da je Vlada Srbije usvojila nove mere u borbi protiv širenja koronavirusa, a na preporuku Kriznog štaba, i da one, između ostalog, podrazumevaju skraćenje radnog vremena do 18 časova svih restorana, kafića, barova, tržnih centara. Napomenuo je da će nastaviti da rade apoteke, pumpe i "ona mesta koja nisu u riziku".

Zlatibor Lončar / Foto: SLOBODAN MILJEVIC/EV
Zlatibor Lončar / Foto: SLOBODAN MILJEVIC/EV

Ministar je rekao i da je obavezno korišćenje maske u zatvorenom, ali i na otvorenom i to na mestima gde ne može da se spreči kontakt ili gde bi bilo više ljudi od propisanog – poput pešačkih zona ili raskrsnica.

Zabranjena su i sva javna okupljanja, rekao je Lončar i napomenuo da mere stupaju na snagu u utorak ujutru i trajaće 10 dana.

"A sve što ostane da funkcioniše, mora da ispunjava princip jedna osoba na 4m2", naglasio je. Još jedna od mera je da se svima koji to mogu, omogući da rade od kuće.

"Tako će se sprečiti kontakti u radnim jedinicama, a rasteretićemo i gradski prevoz", kaže Lončar. Dodaje i da će biti pojačan broj vozila u javnom saobraćaju.

Najavio je i da autobus, kada popuni do 50 procenata putnika, neće stajati na narednoj stanici, već će ići dalje.

“Naravno, podrazumeva se da je obavezno nođenje maski u prevozu”, rekao je Lončar.

Ministar naglašava i da će biti stroga kontrola svih mera, samoizolacije i karantina.

Prethodno su članovi Kriznog štaba najavili donošenje novih oštrijih mera. Epidemiolog Srđa Janković je rekao da su oni tražili da se radno vreme ograniči do 17 časova.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article