Lončar: U Beogradu dosadašnji kapaciteti za kovid pacijente dovoljni još za danas i sutra

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar upozorio je danas posle sastanka s direktorima kovid bolnica da zbog velikog dnevnog broja prijema kovid pacijenata u bolnice, preti opasnost da se iscrpe kapaciteti zdravstvenog sistema, jer ne postoji neograničen broj obučenog zdravstvenog osoblja.

Zlatibor Lončar Foto: Vlada Srbije
Zlatibor Lončar Foto: Vlada Srbije

Lončar je naveo da je u protekla 24 sata primljeno nešto manje od 400 kovid pozitivnih pacijenata na lečenje, od kojih je najmanje oko 150 moralo da bude smešteno u Beogradu.

"Pravimo dodatne kapacitete i rasporede. Imamo mesta za danas i sutra, ali već od petka moraćemo celu bolnicu `Dr Dragiša Mišović` da stavimo u kovid sistem, a posle dva dana će se i Zemunska bolnica vratiti u kovid sistem", rekao je ministar., a prenosi sajt Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, bolnice u unutrašnjosti za sada imaju mesta ne bi trebalo da čudi ako pacijenti iz Beograda, kojima bude potrebna intenzivna nega, budu prebacivani u unutrašnjost.

Zdravstveni radnici se, kako je rekao, mesecima bore s koronom i među njima ima onih koji su oboleli pomažući drugima.

“Država će staviti sve kapacitete na raspolaganje, i svo osoblje koje ima, ali građani moraju da znaju da toga nema beskonačno. Sa ovom dinamikom, ako se nastavi da primamo 400 kovid pacijenata dnevno u bolnicu, a danas ćemo imati i značajan skok zaraženih prema podacima od jutros, dovešćemo ovaj sistem do momenta da više nećemo imati gde da primimo pacijente", upozorio je ministar zdravlja.

Lončar je rekao i da država ne može da izmisli medicinske radnike, obučene lekare i sestre da bi oni pomagali ljudima.

On je apelovao na građane da ozbiljno shvate situaciju, jer se stanje, iako je najbolje u Evropi, “kreće pravcem koji nije dobar i koji je zabrinjavajući".

Potrebno je, kako je naveo, pod hitno prekinuti sve nepotrebne kontakte, ne ići na mesta sa koja s ene mora, posebno ne na masovna okupljanjnja, ilegalne koncerte, proslave i slično.

Prema njegovim rečima, sve je više primera da u bolnicama leže mladi, a u sobi pored njihove bake i deke, jer mladi odlaze na mesta povećanog rizika misleći da njima ne može biti ništa, a onda se vraćaju kući i zaraze starije. Međutim, kako je rekao ni kod mladih nije naivna klinička slika.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da će danas u Srbiji biti više od 2.000 novozaraženih koronavirusom, a da će samo u Beogradu biti više od 1.000. Juče je u Srbiji zvanično registrovano još 1.878 novozaraženih koronavirusom, a od posledica oboljevanja preminulo je 11 osoba.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article