Lončar: Poslušaćemo struku, nove mere za dan ili dva

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je danas nakon sastanka s direktorima kovid bolnica da će nadležni poslušati struku i sa novim merama za suzbijanje širenja koronavirusa izaći za dan ili dva. Kako je rekao, u Beogradu obezbeđeno još 500 mesta za kovid pacijente za vikend – u kovid sistem ulaze Institut za medicinu rada i Institut za reumatologiju.

Zlatibor Lončar Foto: Vlada Srbije
Zlatibor Lončar Foto: Vlada Srbije

“Trenutno smo u donošenju odluke za nove mere”, rekao je Zlatibor Lončar nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica.

Zbog sve teže epidemiološke situacije i popunjavanja bolničkih kapaciteta juče je zasedao Krizni štab, a javnosti, i pored najava, nije saopšteno da li će biti donete nove mere i koje.

Sve više zaraženih koronavirusom, nove mere na čekanju

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković rekao je danas za RTS da su lekari juče na sednici Kriznog štaba upravo predlagali ograničenje radnog vremena ugostiteljskih obejkata do 18 časova jer je epidemiološki rizik u večernjim časovima nešto veći.

Lončar je danas naveo da od juče postoje predlozi za nove mere i da će odluka na osnovu situacije biti doneta u roku od dan ili dva. To, naveo je, mora da bude zajednička odluka svih ljudi iz Kriznog štaba.

"Prevashodno slušamo struku. Ono što nam oni predlože to ćemo siguran sam i usvojiti", rekao je Lončar.

Dodao je da je zdravstveni sistem prebukiran, da je zabeležen rekordan broj pregleda i prijema, ali da je obezbeđeno još 500 mesta za kovid pacijente u Beogradu za vikend – u Institutu za medicinu rada i Institutu za reumatologiju, uz mesta koja se oslobađaju u bolnicama koje su već u kovid sistemu.

"U rezervi su Selters banja i Banja Koviljača, koje će ući sa svojim kapacitetima u sistem, u roku od dan, dva", rekao je Lončar.

On je pozvao građane da pomognu zdravstvenom sistemu “tako što će se privremeno odreći nekih svojih navika koje su sada problematične i služe za širenje virusa".

Klinički centar, prema njegovim rečima, traži rešenje koja će još klinika da se pretvori u kovid.

Izvor: RTS, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article