Lončar: Početkom naredne nedelje prve doze Fajzerovih vakcina u Srbiji

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije dala je saglasnost za uvoz Fajzerove i Biontekove vakcine protiv koronavirusa, javio je RTS.

Prve doze "Fajzerove" vakcine stižu u Srbiju u ponedeljak ili utorak, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodao da će u prvoj tranši stići nešto manje od 5.000 doza i da će ih primiti korisnici staračkih domova.

Sedište Fajzera u Njujorku Foto: AP Photo/Bebeto Matthews/Betaphoto
Sedište Fajzera u Njujorku Foto: AP Photo/Bebeto Matthews/Betaphoto

Lončar je naveo da je uvozna dozvola za vakcine kompanija Fajzer i Biontek izdata juče u Agenciji za lekove i medicinska sredstva i dodao da prve doze stižu onako kako je obećano do kraja godine.

"To je ozbiljan uspeh ako se zna da samo nekoliko zemalja u Evropi i svetu može da se pohvali da će u tom periodu imati vakcine", rekao je ministar novinarima u Novom Sadu.

Ministar se nada da će dozvolu dobiti i drugi proizvođači, te da će građani Srbije imati mogućnost da izaberu vakcinu.

Srbija je, kako kaže, među prvima dobila vakcine, jer je bila jedna od pet prvih zemalja na svetu koja je potpisala ugovor sa "Fajzerom".

Kompanije Fajzer i Biontek predale su 2. decembra dokumentaciju za registraciju vakcine protiv koronavirusa u Srbiji, nakon čega je Agencija za lekove i medicinska sredstva počela da procenjuje dokumenta i temeljno proučava sve faze testiranja, kako bi potvrdila efikasnost i bezbednost vakcine, navodi RTS.

Imunizacija Fajzeorovom vakcinom već je počela 8. decembra u Velikoj Britaniji, a dozvolu za hitnu upotrebu te vakcine dala je i Američka uprava za hranu i lekove (FDA).

Fajzerova vakcina je i deo Kovaks programa.

Izvor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article