Lončar: Nove mere za sprečavanje kontakata, a ne policijski čas

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da na Kriznom štabu nije bilo priče o uvođenju policijskog časa, već o merama za prekid kontakata među građanima.

Zlatibor Lončar / Foto: SLOBODAN MILJEVIC/EV
Zlatibor Lončar / Foto: SLOBODAN MILJEVIC/EV

Na konferenciji za novinare povodom Evropske donacije zaštitne opreme i sanitetskih vozila, Lončar je rekao da je na sednici Kriznog štaba izvršen presek stanja epidemije i utvrđen predlog novih mera, ali nije mogao da ih saopšti, jer se čeka "da ih lekari iz Kriznog štaba stave na papir" i da se konsultuju sa pravnicima, da bi se videlo da li su mere u skladu sa zakonom.

"Činjenica je da su ovi brojevi koje danas imamo, posledica nepoštovanja mera. Koje god mere da donesete treba od sedam do deset dana da bi se video rezultat", rekao je Lončar.

On je rekao da policijski čas nije "čarobno rešenje" i naglasio da je neophodno da građani shvate da je potrebno njegovo uvođenje, ako pre toga ne shvate da je potreban prekid kontakata.

Naveo je da su kapaciteti u beogradskim bolnicama potpuno iskorišćeni, a da su u kovid sistem uvedena dva odeljenja u Kliničkom centru Srbije.

"Nalazimo se u fazi da je virus ušao u porodicu, i to je veći rizik od onoga koji smo imali u prethodnom periodu. I ovo može da se spreči samo prekidom kontakata. Ne postoji drugi način", rekao je on.

Na pitanje da li će privatno zdravstvo biti uključeno u borbu protiv epidemije, Lončar je odgovorio da su svi dobrodošli i da se svakom privatniku koji je imao želju da u borbi učestvuje, izašlo u susret.

Govoreći o vakcinama za sezonski grip, Lončar je rekao da ih ima dovoljno i najavio je nabavku 200.000 doza u "narednih nekoliko dana".

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article