Lončar: Jutros u Beogradu nije bilo mesta za prijem kovid pacijenata

Jutros u Beogradu nije bilo slobodnih mesta za prijem kovid pacijenata – u jednom danu otpušteno je 250, a više od 600 pacijeneta je primljeno, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar na sednici parlamenta na kojoj se raspravlja o izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Zlatibor Lončar / Foto: SLOBODAN MILJEVIC/EV
Zlatibor Lončar / Foto: SLOBODAN MILJEVIC/EV

On je naveo da se deo pacijenata iz Beograda smešta po bolnicama u Srbiji, i da su otvoreni dodatni kapaciteti.

„Kapacitete u banjama pretvaramo u kapacitete za lečenje kovid pacijenata da bi mogli da prime terapiju ako je neophodno. Dnevno se radi o hiljadama ljudi“, naveo je Lončar.

On je dodao da su predloženim izmenama u zakon uvedeni pojmovi koji do sada nisu postojali, kao što je koronavirus, kategorija "kontakata" koji moraju da se pridržavaju mera, definisani su novi pojmovi kao "lična zaštita, kućna izolacija, karantin, prevoz, zdravstveni nadzor, karantin u kućnim uslovima" i mnogi drugi.

Lončar je, obrazlažući Predlog, rekao da su ove izmene još jedna mera države u kontroli epidemije i da se donose sa željom da se pomogne građanima koji poštuju mere, nose maske, ne prisustvuju masovnim okupljanjima.

Lončar je pozvao poslanike da podrže zakon, a pošto na predlog nije podnet ni jedan amandman, očekuje se da će se o zakonu glasati večeras.

Poslanici Skupštine Srbije započeli su treću sednicu drugog redovnog zasedanja na kojoj će po hitnom postupku razmatrati Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Ovim izmenama predviđeno je da komunalni milicajci i gradski komunalni inspektori mogu da izriču kazne na licu mesta zbog nenošenja maske ili nepoštovanja fizičke distance na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.

Kako piše u predlogu, komunalni milicajac ili gradski komunalni inspektor moći će da napiše kaznu od 5.000 dinara na licu mesta fizičkom licu koje ne nosi masku ili ne poštuje propisanu fizičku distancu, dok će kazne za pravna lica biti od 50.000 do 300.000 dinara u zavisnosti od odredbe koju krše.

Izvor: Insajder, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article