Lončar: Do sada od virusa priminulo 14 lekara, a ne više od 100

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je večeras da je do sada preminulo 14 zdravstvenih radnika od korona virusa u Srbiji, koji su svi radili kovid-zoni, a ne više od 100, kako tvrde neki izvori.

Zlatibor Lončar Foto: Srđan Ilić
Zlatibor Lončar Foto: Srđan Ilić

"Svi ostali preminuli lekari nisu imali dodirne tačke s kovid-sistemom. Velika većina je starija od 75 godina, u penziji su, nisu radili u zdrvastvenom sistemu ili su bili na bolovanjima. To su jedini tačni i provereni podaci i molim Srbiju da to zna", rekao je Lončar za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Lončar je naveo da postoji "jedan ili dva" smrtna slučaja od posledica zaraze za koje "možda može" da se sumnja da su se dogodila i pored revakcinacije, ali je naglasio da se o tome ne može sa sigurnošću govoriti bez obdukcije.

Istakao je da su vakcine apsolutno bezbedne i da Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije stoji iza njihovog odobrenja.

Dodao je da je na tri miliona datih vakcina zabeleženo manje od 700 reakcija i da su sve bile blage, kao što su crvenilo, bol, otok u ruci, malaksalost, povišena temperatura.

Lončar je ocenio da je isuviše rano da se govori o tačnoj efikasnosti vakcina pojedinačnih proizvođača, ali je naveo da trenutni podaci odgovaraju onima koje su proizvođači izneli u uputstvima svojih proizvoda.

"Niko od njih nije rekao da vas vakcine štite 100 odsto i da nećete da se razbolite. Možete da se razbolite ako ne vodite računa. Ali, vaša klinička slika će biti mnogo bolja i lakše ćete podneti koronu", istakao je Lončar.

On je naveo da je u proteklih nedelju dana vakcinisano još 20 odsto zdravstvenog osoblja i da je do sada ukupno imunizovano više od 65 odsto zdravstvenih radnika.

Zbog toga, istakao je, trenutno nema potrebe za uvođenjem obavezne vakcinacije za tu grupu.

"Imali smo lekare vakcinisane u dovoljnom broju, ali je problem bio sa medicinskim sestrama jer je bilo nedoumica oko trudnoće i planiranja porodice", rekao je on.

Naveo je da je kampanja koja je sprovedena pokazala da su se mlađe medicinske sestre plašile za potomstvo, ali je on odbacio te sumnje.

"Odgovorno tvrdim, ne postoji nijedan jedini naučni dokaz i studija da se to dešava s vakcinama koje se trenutno nalaze u Srbiji", naglasio je on.

Lončar je rekao da u Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj zgrušavanja krvi posle primljene Astrazeneka vakcine.

On je istakao da samo treba uzeti u obzir podatak da je u Engleskoj dato nešto manje od 30 miliona tog cepiva i da je to vakcina koja je najprisutnija u svetu.

“Zar mislite da bi Britanci sami sebi želeli da učine nešto loše”, dodao je Lončar.

Naveo je da je Srbija "najbolja u regionu i šire" po broju smrti od korona virusa, po broju testiranih i hospitalizovanih ljudi.

Ministar je istakao i da brazilski soj još nije stigao u Srbiju.

"Brazilski soj još nije stigao u Srbiju ali pošto je u Evropi, verujemo da će ubrzo stići i kod nas. Strategija za sve sojeve virusa i za neke nove varijante je masovna vakcinacija", poručio je Lončar.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article