Lokalni izbori u Zaječaru, Kosjericu i Preševu

Danas se u tri mesta – Zaječaru, Kosjeriću i Preševo održavaju lokalni izbori. Najveću izbornu ponudu imaju Zaječarci, gde na izborima učestvuje devet lista, zatim Preševo gde se za glasove birača bori šest lista, dok na izborima u Kosjeriću učestvuje pet izbornih lista.

Izbori / Foto. Srđan Ilić
Izbori / Foto. Srđan Ilić

Izbori za odbornike Skupštine grada Zaječara i odbornike skupština opština Kosjerić i Preševo rapisani su 5. februara 2021. godine.

Građani u Zaječaru će moći da biraju jednu od sledećih lista:

1. Aleksandar Vučić– Za budućnost Zaječara

2. Ivica Dačić –SPS, JS

3. Grupa građana „dr Dejan Кrstić“

4. Dr Nenad Ristović – Pobeda

5. NADA za Zaječar – Nacionalno demokratska alternativa (POКS, DSS)

6. “Možemo bolje –Dragana Rašić “

7. Zdrava Srbija – Milan Stamatović

8. GG„Montoja i Pravednici-Dragan Stamenković“

9. Zaokret– Dosta je bilo, hrabri ljudi

Birački spisak je zaključen 12. marta i po njemu će u toj opštini moći da glasa 50. 741 registrovan građanin na 69 izbornih mesta.

Pravo glasa na lokalnim izborima imace 9. 329 građana Kosjerića.

U Kosjeriću je za izbore je prijavljeno pet lista:

1. Aleksandar Vučić – Za budućnost Кosjerića – Ivica Dačić

2. NADA za Кosjerić – – Nacionalno demokratska alternativa (POКS, DSS)

3. Domaćini da pobede– Milan Stamatović

4. Čisti ljudi za čist Кosjerić

5. Dr Vojislav Šešelj– SRS

Oko 42. 000 građana Preševa sa pravom glasa biraće 38 predstavnika u lokalnom parlamentu na 38 birackih mesta.

Na glasačkom listiću za Preševo naći će se:

1. Alternativa za promene

2. Grupa građana Pokret za reforme

3. Demokratska partija Albanaca

4. Partija za demokratsko delovanje

5. Demokratska unija Albanaca

Alternativa demokratskih Albanaca i koalicija okupljena oko SNS-a “Aleksandar Vučić – Budućnost Preševa” na kojoj su SNS, SPS, PUPS, SRS, JS, Pokret socijalista, Srpska desnica i Srpska stranka Zavetnici;

Funkcionerska kampanja

Ono što je obeležilo kampanju za ove lokalne izbore svakako je prisustvo funkcionerske kampanje.

Transparentnost Srbija saopštila je nedavno da su najviši državni zvaničnici 17 puta posetili Kosjerić i Zajačar gde se 28. marta održavaju lokalni izbori, dok su tokom prethodne četiri godine ovi gradovi ugostili 22 funkcionera.

To, kako navode, na najbolji način dokazuje da je samo prividno reč o „obavljanju redovnih aktivnosti“, a u stvari o funkcionerskoj kampanji.

U tom kontekstu, zanimljivo je da je za mesec dana Zaječar obišlo najmanje pet ministara: Branislav Nedimović, Darija Kisić Tepavčević, Siniša Mali, Aleksandar Vulin i Tomislav Momirović.

Nеdimović je obećao da će država pomoći rеkonstrukciju Fabrikе vodе, Darija Kisić Tepavčević je, između ostalog, u Vražogrncu obišla punkt za vakcinaciju, Siniša Mali je najavio nastavak velikih ulaganja u Zaječar, Alеksandar Vulin je prisustvovao sеdnici Savеta za bеzbеdnost grada, a Momirović najavio velika ulaganja u komunalnu infrastrukturu.

U međuvremenu, Zaječar je posetio I predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je demantovao da je njegova poseta Zaječaru deo funkcionerske kampanje tvrdeći da je ona organizovana u sklopu redovnih aktivnosti.

Iako je Kosjerić po broju birača značajno manji, nije ostao zapostavljen poslednjih mesec dana, a kuriozitet je da je zabeležen i jedan protest. Tokom posete premijerke Ane Brnabić i ministarki Anđelke Atanasković i Irene Vujović, grupa građana je protestovala protiv otvaranja novog kamenoloma, ogromnog zagađenja vazduha, kao i poplava koje su zadesile ovu varošicu u junu a zbog kojih niko nije odgovarao. S njima je, kako prenose mediji, premijerka razgovarala. Istovremeno u ovom gradu je potpisan ugovor o pošumljavanju i konverziji Gradske toplane sa mazuta na gas, čime će se, tvrde, zagađenost vazduha u gradu smanjiti za 70 odsto.

Osim ove posete, zabeleženo je da su kroz Kosjerić prodefilovali i Aleksandar Vulin, Branislav Nedimović, Branko Ružić, Zorana Mihajlović, Tomislav Momirović i Marija Obradović.

U ovu varošicu je u sklopu predizborne kampanje došao i bivši dugogodišnji ministar Rasim Ljajić koji je obišao projekte turističke infrastrukture, koji su realizovani i započeti za vreme njegovog mandata u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Najmanje pažnje ministri su posvetili Preševu u kome većinu čine Albanci. Prema izveštaju lokalnih medija, ovaj grad su pre predaje liste posetili predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić i čelnici odbora SNS i još nekih koalicionih stranaka u Vranju, Vladičinom Hanu, Trgovištu i Bujanovcu.

U tom gradu zapravo se prava borba vodi između albanski lista, a sve srpske partije idu zajedno na objedinjenoj listi“Aleksandar Vučić – Budućnost Preševa” na kojoj je 13 kandidata svih srpskih stranaka u Preševu.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article