Lokalna pravila lokalnih šerifa

Obračun sa lokalnim moćnicima širom Srbije najavljuje se godinama. Brojni primeri pokazuju da u lokalnim sredinama lokalni moćnici sami uspostavljaju pravila, u svom feudu su svemoćni i, zahvaljujući političkom uticaju, potpuno nedodirljivi.

Ilustracija, lokalni moćnici
Ilustracija, lokalni moćnici

A politički uticaj imaju jer odlučuju o tome ko će imati posao a ko ne u lokalnim preduzećima, kome će se pomoći iz lokalne kase, a kome će se na različite načine odmagati.

Lokalni šerifi, kao što su Dragan Marković Palma u Jagodini, Milutin Jeličić Jutka u Brusu, Radoš Milovanović u Lučanima – samo su neki od primera lokalnih šerifa koji se ponašaju kao gospodari života.

Dragan Marković Palma bio je i ostao nedodirljiv jer mu takvu poziciju obezbeđuje činjenica da je od 2004. godine njegova stranka Jedinstvena Srbija koalicioni partner svake vlasti. Nekadašnji bliski saradnik Željka Ražnatovića Arkana, praktično je vlasnik Jagodine na čijem je čelu punih 17 godina.

Falsifikovanje dokumenata, seksualno uznemiravanje žena kojima je bio šef, trgovina uticajem, gradnja objekta od hiljadu kvadrata na Pančićevom vrhu, prikrivanje imovine – sva ta dela vezuju se za Milutina Jeličića Jutku, koji je gotovo 20 godina vladao opštinsom Brus.

U slučaju Lučana “titula” lokalnog šerifa gotovo četiri decenije pripada Radošu Milovanoviću, direktoru državne fabrike “Milan Blagojević” koja u toj opštini zapošljava najviše ljudi. Kolika je njegova moć svedoči to što je zbog nesreće u kojoj je stradao radnik uspeo ceo grad da podeli i to na “Ljude i neljude”.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article