Kompanija Linglong platila je 14 miliona dinara za 2,8 hektara građevinskog zemljišta na ulazu u Ečku. Uprkos zabrani da se u selima grade višespratnice, Kinezi će ih izgraditi pet sa oko 300 stanova.

Delegacija kineske firme Linglong danas je potpisala ugovor sa predstavnicima grada Zrenjanina, o preuzimanju zemljišta gde je planirana gradnja stambenog bloka.

Ugovoru je prethodio posao oglašavanja i prodaje zemljišta, koji je grad Zrenjanin obavio krajem prošle godine.

Kako je najavljeno, na ovom mestu planirana je izgradnja pet petospratnih zgrada sa 300 stanova za kolektivno stanovanje, zbog čega je tokom prošle godine menja Glavni urbanistički plan za naseljena mesta na području Zrenjanina.

Naime, u Zrenjaninu su urbanisti strogo propisali da se u selima ne sme graditi više od tri sprata, pre svega zbog vetrova, ali je zahtev kineskih investitora uprkos protivljenju struke ispunjen.

Nakon javne rasprave i uloženih primedbi urbanista, dozvoljena je gradnja višespratnica za kolektivno stanovanje radnika Linglonga.

Naselje će se nalaziti na ulazu u selo Ečka, u neposrednoj blizini autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, i imaće pet zgrada visine pet spratova.

Investitor je kompanija Linglong a prema dostupnim informacijama ovi objekti biće namenjeni stanovanju za srpske i kineske radnike zaposlene u ovoj kompaniji.

Grad Zrenjanina je tokom prošle godine objavio dva oglasa za otuđenje većeg broja parcela gradskog građevinskog zemljišta, od čije je prodaje prihodovao 60 miliona dinara.

Izvor: Danas

U vojvođansko selo od 3.500 stanovnika se doseljava 3.000 Kineza, zemljište dodeljeno po hitnom postupku

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)