Tridesetsedmogodišnja glumica Lili Gledston prva je Indijanka koja je nominovana za Oskara u kategoriji za najbolju glumicu. Desetog marta otkrićemo i da li će ponovo ispisati istoriju podizanjem pozlaćene statuete.

Gledstonova nije novajlija u svetu glume. Gledaocima je poznata po ulozi u seriji Milijarde i filmovima, poput Certain WomenIpak, ubedljivo najveću ulogu ostvarila je u Ubicama pod cvetnim mesecom, troiposatnoj drami Martina Skorsezea, prenosi RTS.

Nakon što je postala prva Indijanka da bude nominovana za najbolju glumicu, Gledstonova je ukazala da je bilo krajnje vreme da se tako nešto desi posle 96 godina dodele prestižnih nagrada.

„Neke od prvih filmova snimilo je domorodačko stanovništvo u Americi. Snimali smo jedni druge i dokumentovali naše plesove. To je jedan od najranijih arhivskih snimaka. Zahvalna sam, ali bilo je krajnje vreme“, kaže glumica za Bi-Bi-Si.

Već je osvojila Zlatni globus za svoju ulogu.

„Okolnosti su dovele do toga da budem prva koja je osvojila nagradu u toj kategoriji, ali ona ne pripada meni. Stojim na ramenima mnogih drugih i predstavljam ogromnu zajednicu punu podrške koja je učinila mogućim da postignem ovako nešto“, istakla je Gledstonova.

Ona, međutim, nije prva domorodačka glumica da bude nominovana za najbolju glumicu. Pre nje to su bile Kejša Kesl-Hjuz i Jalica Aparisijo, ali je Gledstonova prva iz SAD.

Uprkos tome što je ozbiljna kandidatkinja za Oskara, ima veoma snažnu konkurenciju – na prvom mestu Emu Stoun koja je favorit zbog uloge u Jadnim stvorenjima.

Originalni tekst