Lideru grčke neonacističke partije Zlatna zora 13 godina zatvora

0
65

Lideru grčke neonacističke partije Zlatna zora 13 godina zatvora

Vođa neonacističke partije "Zlatna zora" Nikos Mihaloljakos osuđen je danas na 13 godina zatvora u krivičnom sudu u Atini koji ga je prošle nedelje proglasio krivim za vođenje "kriminalne organizacije".

Izricanje presude liderima grčke neonacističke partije Zlatna zora Foto: Petros Giannakouris/Betaphoto
Izricanje presude liderima grčke neonacističke partije Zlatna zora Foto: Petros Giannakouris/Betaphoto

Sud u Atini presudio je pre nedelju dana da je grčka partija neonacističke ideologije "Zlatna zora" zločinačko udruženje, da su njen osnivač i lider Nikos Mihaloljakos i drugi vodeći funkcioneri krivi za zločinačko udruživanje i da su im deo političkog plana bila teška krivična dela, uz jedno ubistvo koje su grupno počinili njeni članovi.

Danas su izrečene kazne Mihalolijakosu i za šest ostalih kadrova te partije, među kojima je evroposlanik Joanis Lagos, bivši član "Zlatne zore", takođe osuđen na 13 godina zatvora. Evropski parlament treba da mu na zahtev Grčke ;ukine poslanički imunitet kada se izda nalog za hapšenje.

Sud je takođe sledio zahteve tužilaštva i na 13 od 15 mogućih godina zatvora, osudio i bivšeg portparola partije Ilijas Kasidijarisa i poslanika Hristosa Papasa, "desnu ruku" Mihaloljakosa.

Ista kazna od 13 godina zatvora je izrečena još dvojici vođa partije proglašenim krivim za vođstvo "kriminalne organizacije" – bivšim poslanicima Ilijasu Panajotarosu i Jorgosu Germenisu.

Samo je Artemis Mateopulos, bivši Mihaloljakosov zet, osuđen na deset godina zatvora, na kraću kaznu od one koju je tražilo tužilaštvo.

Bez iznenađenja, na doživotnu kaznu zatvora je osuđen aktivista "Zlatne zore" Jorgos Rupakijas ;koji je priznao krivicu ;za ubistvo antifašističkog repera Pavlosa Fisasa.

Na početku prošlonedeljnog čitanja presude šef stranke, Mihaloljakos (62), proglašen je krivim kao vođa kriminalne organizacije, zajedno s bivšim funkcionerima i poslanicima te stranke Elijasom Kasidijarisom, Janisom Lagosom, Panajotisom Germenisom, Elijasom Panajotarosom i Nikosom Papasom.

Još 17 članova stranke proglašeno je krivim za članstvo u zločinačkom udruženju.

Mihaloljakos je bio jedan od ukupno 68 saoptuženih na suđenju koje je trajalo više od pet godina.

Među okrivljenima je i više od deset bivših poslanika koji su 2012. zajedno sa Mihaloljakisom izabrani u Skupštinu na talasu ksenofobije koji je Grčku zahvatio zbog porasta nezaposlenosti i dolaska migranata. "Zlatna zora" je na tim izborima osvojila 18 od ukupno 300 poslaničkih mesta.

Istraga i suđenje su uticali da postepeno veliki deo rukovodstva i običnih članova napusti "Zlatnu zoru" koja na izborima 2019. nije uspela da osvoji nijedan mandat.

Optužnica je podignuta posle ubistva tridesetčetvorogodišnjeg antifašiste, repera Pavlosa Fisasa, koga je u Atini u septembru 2013. godine pretukla i nožem izbola grupa batinaša "Zlatne zore". Optuženima se stavljalo na teret to ubistvo i još dva pokušaja ubistva i svi su se u pritvoru od septembra 2013.

Atinski krivični sud u ponedeljak je odbacio sve olakšavajuće okolnosti koje su mogle da ublaže kazne vođama te neonacističke partije.

Izvor: Beta-AFP

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article