Pre 18 godina otrovan je nekadašnji ukrajinski predsednik Viktor Juščenko. Otrovan je, kako se posle pokazalo, dioksinom. Sve se dogodilo ususret predsedničkim izborima 2004. godine. Protivkandidat Juščenku bio je proruski nastrojen Viktor Janukovič.

Bolovi u leđima, lice mu postalo sivo, podbulo…

Prve znakove bolesti on je osetio u seprembru 2004. tokom predsedničke kampanje, zbog čega je proveo nedelju dana u bolnici u Beču, piše Index.

Imao je zdravstvene probleme s probavom i strašne bolove u leđima, zbog kojih je direktno kroz kateter u kičmu morao dobivati morfijum, a lice mu je postalo sivo, podbulo i prekriveno ožiljcima.

Od posledica trovanja lice mu se prilično izobličilo, a velika oštećenja pretrpela je i njegova koža.

Juščenko je tada govorio da se radi o namernom trovanju u cilju pokušaja ubistva.

Podsetio je da je dan pre početka svojih zdravstvenih tegoba, 5. septembra, večerao sa šefom ukrajinskih tajnih službi SBU (bivši KGB), generalom Ihorom Smečkom, i njegovim zamenikom pa je pretpostavio da je otrovan tokom te večere.

„Otrov je stavljen u pirinač“

– Jedini je problem što nisam pojeo i popio sve što mi je bilo namenjeno. Problem za vlast je što sam ostao živ – rekao je Juščenko i uz to naglasio da je „upotrijebljeni otrov djelovao trenutačno“.

Rekao je kasnije i kako je otrov stavljen na njegov pirinač, dodajući da je njegova supruga prva primetila da se s njim događa nešto neobično, kazavši da mu usne i lice imaju ukus po metalu.

Pitala ga je šta je to, a on je izjavio kako je pojeo vrlo masnu supu. Već te noći bilo mu je zlo.

Otrov koji je pronađen u njegovom telu proizvodi se u samo nekoliko zemalja, a među njima je i Rusija. Recimo i da je prema nalazima imao 50.000 puta veću količinu dioksina u krvi od prosečnog čoveka.

Da li je cilj bilo ubistvo?

Postoje indikacije i kako Juščenko nije otrovan s ciljem da ga ubiju, već upravo da izobličenog izgleda počne da podseća na alkoholičara, sa sivo-žutim tenom i kožom punom akni, a sve kako bi mu se smanjio kredibilitet među biračima.

Ukrajinski parlament je 2009. počeo istragu o trovanju dioksinom te je slučaj trebao rešiti u roku od godinu dana.

Tokom istrage rečeno je kako Juščenko nije otrovan, nego je njegova krv poslata u SAD, gde je ubačen dioksin.

Istraga još nije privedena kraju.

Inače, njega je jednom prilikom BBC i pitao stoji li iza trovanja Vladimir Putin.

– Imam odgovor na pitanje ko me je otrovao, ali ne mogu ga reći – odgovorio je na pitanje.

Nikad nije otkrio tko ga je otrovao

Nije to jedini put da je govorio o trovanju.

– Da, znam ko mi je to učinio, to će biti objavljeno na sudu – kazao je Juščenko, uz napomenu kako će istina o tom slučaju na videlo izaći i u njegovoj knjizi, ali do danas se to nije dogodilo.

Godine 2009. rekao je za Channel 1+1 da su ključna svedočanstva tri osobe koje su bile na spomenutoj večeri.

Rekao je i kako su ti muškarci sad u Rusiji. Rusija je, pak, odbila izručiti Volodomira Satsjuka Ukrajini, nekadašnjeg zamenika predsednika ukrajinske Sigurnosne službe.

Juščenko je ukrajinski predsednik bio od 2005. do 2010. godine. Smatra se jednim od najodgovornijih političara u ovoj zemlji koji su zaslužni za okretanje Ukrajine prema zapadu, uspostavljanje otvorenog i transparentnog tržišta te uspostavu slobode medija.

Bio je jedan od vođa Narandžaste revolucije, tokom koje se u Ukrajini održao niz demonstracija od kraja oktobra 2014. godine do januara 2015. zbog ustanovljenih nepravilnosti prilikom brojanja glasačkih listića nakon drugog glasačkog kruga za izbor novoga predsednika.

Ukrajina osniva legiju stranaca, Zelenski pozvao doborvoljce iz celog sveta da se uključe u rat

Original Article