(Beta-AFP) – Visoki zvaničnik palestinskog pokreta Hamas u Libanu ocenio je danas da je njegov pokret otvoren za svaki razgovor kojim bi se stavila tačku na „izraelsku agresiju u Gazi“, ali je dodao i da je preuranjeno trenutno govoriti o postizanju dogovora o primirju.

Nacrt sporazuma o primirju između Izraela i Hamasa, koji su sačinili katarski, američki i egipatski posrednici predviđa oslobađanje talaca koji se drže u Gazi u zamenu za Palestince koji su zatočeni u Izraelu.

„Hamas je ponovio svoju spremnost da razgovara o svakoj inicijativi koja bi stavila tačku na varvarsku agresiju na naš palestinski narod u Gazi“, rekao je Usama Hamdan na konferenciji za novinare u Bejrutu.

Hamdan je potvrdio da je Hamas dobio predlog za primirje, ali kaže da određeni detalji koji nedostaju.

Taj predlog je „okvirni sporazum koji treba proučiti… Još ne možemo govoriti o sporazumu“, rekao je on.

„Posle razmatranja, usaglasićemo stav koji će se zasnivati na našoj želji da što se pre okonča agresija na naš narod“, rekao je Hamdan.

Prema izvoru Hamasa, prva faza nacrta sporazuma uključuje šestonedeljno primirje tokom kojeg bi Izrael oslobodio između 200 i 300 palestinskih zatvorenika, u zamenu za 35 do 40 talaca koji su u Gazi.

Post Views: 8

Originalni tekst