Betadanas 11: 54

izrael bombardovao hezbolah u libanuFoto: EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Vlada Libana pozvala je grupu Hezbolah na uzdržanost od odmazde nakon što je u izraelskom napadu u Bejrutu ubijen osnivač vojnog krila Hamasa.

Libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Bu Habib izjavio je sinoć kako je njegova Vlada u razgovaru predočila grupi da „ne bi trebalo sami da odgovore“ na ubistvo visokog zvaničnika Hamasa Saleha Arurija.

„Mi ne upravljamo grupom, ne govorimo šta da rade, ali vodimo dijalog sa njima o ovoj temi“, izjavio je Habib i dodao da će se u narednih 24 sata saznati hoće li Hezbolah odgovoriti odmazdom.

„Veoma smo zabrinuti, Libanci ne žele da budu uvučeni, čak ni Hezbolah ne želi da bude uvučen u regionalni rat“, kazao je ministar, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Libanska grupa Hezbolah saopštila je da je ubistvo visokih zvaničnika Hamasa u Bejrutu „ozbiljan napad na Liban“ i „opasan razvoj događaja“ u ratu s Izraelom.

„Ovaj zločin neće proći bez odgovora i kazne. Verni smo svojim principima i obavezama koje smo sebi dali. Ovo je dan koji ćemo pamtiti“, naveli su iz Hezbolaha.

U napadu u kojem su pogođene prostorije Hamasa, stradalo je ukupno šest osoba. Izraelska vojska zasad nije komentarisala incident.

El Aruri je bio zamenik lidera Hamasa u inostranstvu i de fakto vođa Hamasovog vojnog krila na Zapadnoj obali, navode izraelski mediji.

Iranski ministr inostranih poslova Hosein Amia Abdolahijan izjavio je danas da je napad u kome je Aururij ubijen „kukavistička teroristička operacija“.

„Zlo delovanje terorističke mašinerije ovog terorističkog režima u drugim zemljama predstavlja realnu pretnju miru i bezbednosti i ozbiljan alarm za bezbednost zemalja u regionu“, dodao je.

Portparol mirovnih snaga UN Unifil u Libanu rekao da je organizacija „duboko zabrinuta“ zbog moguće eskalacije u regionu, prenosi Rojters.

„Duboko smo zabrinuti zbog bilo kakvog potencijala za eskalaciju koja bi mogla imati razorne posledice po ljude sa obe strane plave linije. Nastavljamo da apelujemo na sve strane da prestanu s paljbom, a sve uticajne sagovornike da pozivaju na uzdržanost“, navodi UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst