Letnje vreme počinje u nedelju, kazaljka se pomera sa 2 časa posle ponoći za jedan sat unapred

Kazaljke na časovnicima pomeraju se u nedelju, 28. marta, u dva časa posle ponoći za jedan čas unapred, kada počinje letnje vreme.

www.pixabay.com: Sat
Foto: www.pixabay.com / Sat

"Letnje računanje vremena u 2021. počinje 28. marta u dva časa tako što se, pomeranjem za jedan čas unapred, vreme u dva časa računa kao tri časa", saopštila je danas Direkcija za mere i dragocene metale.

Pomeranje vremena dešava se dva puta godišnje, zadnje nedelje u martu, kada se kazaljka pomera za jedan čas unapred, i poslednje nedelje oktobra, kada se vraća za sat unazad, na takozvano zimsko računanje vremena.

Sekretar Astronomskog društva "Ruđer Bošković" Milan Jeličić rekao je, za Betu, da se ovo vreme naziva dekretno ili ukazno što znači da se propisuje, tako što se leti dodaje jedan sat na postojeće srednjoevropsko, ili zimsko vreme.

"Uvedeno je jer se obdanica i noć menjaju tokom godine, što se narodski kaže dan počinje ranije s obzirom kad sunce izlazi. Da bi se što više iskoristilo od dana pomeraju se kazaljke", objasnio je Jeličić.

Osnovni cilj pomeranja vremena je ušteda energije i prvi put je zabeleženo tokom ratnih godina Prvog svetskog rata.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article