Najveća balkanska folk zvezda, koja je na sceni od 1982. godine, od početka karijere važi za pevačicu koja je najviše ulagala u spotove i nastupe i uvodila trendove na domaću estradu.

Oprobala se i kao glumica, a njeni filmovi „Hajde da se volimo“ među najgledanijima su u regionu. U sve te projekte je, kako kaže, uloženo mnogo novca i oni se ne mogu porediti s današnjom produkcijom.

– U periodu od 1982. do 1991. godine nizala sam i postavljala rekorde. Snimila sam četiri filma, a među njima je bila i megapopularna komedija „Tesna koža“. Prodavala sam milionske tiraže albuma. Filmovi u kojima sam glumila su u tadašnje vreme koštali između dva i po i tri miliona maraka – otkriva Brena za Informer i dodaje da bila pionir i kad su u pitanju spotovi:

– Bila sam prva u tadašnjoj Jugoslaviji koja je radila spotove. Spotovi za pesme „Sanjam“ i „Hajde da se volimo“ nisu snimani dronovima kao što se sada radi, već iz helikoptera, a to nije bilo nimalo jeftino. Ovi današnji „visokobudžetni“ spotovi o kojima pričaju mladi pevači su neka druga dimenzija, jer su moji spotovi tada koštali po 200-300.000 maraka!

Foto: ATAIMAGES

 

Brena kaže da nije postavljala samo domaće već i svetske rekorde:

– Pevala sam 31 dan zaredom u Domu sindikata. Sećam se da je tada u isto vreme u pariskoj Olimpiji pevao francuski pevač Iv Montan. „Slatki greh“ i ja smo želeli da se poigramo malo i da vidimo ko će duže da peva uzastopno na jednom mestu. I mi smo pobedili! On je pevao 30 dana, a mi 31. Imali smo i 17 uzastopnih koncerata u Sava centru. Dešavalo se da imamo i po dva koncerta dnevno u raznim gradovima širom tadašnje Jugoslavije, jedan u pet posle podne, a drugi već u sedam i tako 10-15 dana zaredom.

Posle 42 godine na estradi Brena sada nastupa bez ikakvog pritiska i tvrdi da je trajanje pokazatelj da li je neko zvezda.

– Sada gledam da ovaj posao radim mnogo rasterećenije, bez nekih obaveza i velikih obećanja. Srećna sam što se i dalje bavim muzikom. Trajanje je najozbiljniji pokazatelj nečijeg kvaliteta. Danas su svi zvezde, samo je pitanje kojom snagom sija ta zvezda i koliko će dugo trajati – završava priču folk diva.

Brena kaže da karijera može da se gradi dostojanstveno i bez skandala:

– Želela bih da pružim primer mladim devojkama da karijera može da se stvara dostojanstveno, ali sa velikim naporom, trudom, kreativnošću, finansijama i sjajnom ekipom oko sebe. Nije sreća biti na naslovnoj strani i imati milione lajkova i kupljenih pratilaca. Sreća je ono što osećate iznutra jer vas leči iznutra i daje vam snagu i energiju da izdržite dobre i loše strane života.


Ovaj spoj niko nije očekivao: Ceca i Tea ukrstile glasove, njihov duet za kratko vreme izazvao buru na mrežama

sledeća vest

Originalni tekst