IAKO je NATO formalno ograničen na evroatlantski region, pipci ovog agresivnog vojnog saveza protežu se na Bliski istok, Afriku i Pacifik, a cilj ovih akcija je da nahuška azijske satelite SAD protiv Rusije, Kine i Demokratske Narodne Republike Koreje, piše ruski geopolitičar Leonid Savin za sajt „Geopolitika“.

ЛЕОНИД САВИН: Какве планове има НАТО у Азији

Foto: Profimedia

Nije nemoguće je da će američki sateliti u nekom novom sukobu uskoro poslužiti kao topovsko meso za SAD.

Već prvog dana samita NATO-a u Vašingtonu, postalo je jasno da će Alijansa i njeni partneri u Indo-pacifičkom regionu – Japan, Južna Koreja, Australija i Novi Zeland – pokrenuti nove projekte za „produbljivanje saradnje“. Ovo je, na sastanku predstavnika vojne industrije, potvrdio i američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Dogovoreni projekti će se, kako je rekao Saliven, usredsrediti na Ukrajinu, veštačku inteligenciju, dezinformacije i sajber bezbednost.

Prema rečima Salivena, „svaka od ovih inicijativa je drugačija, ali je cilj isti – da iskoristimo jedinstvene prednosti demokratija za rešavanje globalnih problema“, jer ono što se dešava u Evropi nesumnjivo utiče i na Indopacifički region i na Evropu.

Na samitu NATO-a zamenica američkog sekretara za odbranu Kejtlin Hiks izjavila je da je „transatlantska vojna industrijska baza trenutno na prekretnici“, i da će saradnja sa indo-pacifičkim partnerima u proizvodnji oružja koristiti svima.

Očigledno, to uključuje i proizvodnju oružja i municije za režim u Kijevu, dodaje Savin.

KAKO OBUZDATI NATO?

Saradnja Japana sa NATO-om postala je već rutinska stvar. Tokio je posebno uznemiren zbog potpisivanja sporazuma između Rusije i Severne Koreje.

Japan je prošle godine sa NATO-om potpisao program o partnerstvu, u kome se tvrdi da je Japan „prirodni partner Alijanse“ i da su i „NATO i Japan saglasni da prošire saradnju u pitanjima bezbednosti u svim oblastima ratovanja.“

Japan već potpisuje nove sporazume o međusobnom pristupu (MAA) u izgradnji kapaciteta i vojnoj obuci sa zemljama NATO-a. Tokio je početkom 2023. potpisao sličan sporazum sa Britanijom. Trenutno su u toku pregovori Japana o takvim sporazumima sa Francuskom i Italijom.

SAD priznaju da Severnoatlantska alijansa neće moći da odbrani Japan ukoliko ova zemlja uđe u direktan sukob sa Rusijom, Kinom ili Severnom Korejom. Ali, u tom slučaju zemlje članice NATO-a mogle bi da pružaju vojnu i ekonomsku podršku Japanu.

Osim toga, za manje od šest meseci Japan je izveo oko 30 manevara sa 14 zemalja, što ukazuje na jasnu želju Tokija da eskalira napetosti u regionu.

Međutim, Filipini su počeli da se distanciraju od ranijih veza sa SAD. Vojska Filipina je objavila da će ukloniti sve američke raketne sisteme srednjeg dometa. Filipinima je postalo jasno da SAD samo žele da ih iskoriste kao topovsko meso u predstojećem ratu protiv Kine.

Završnog dana samita, 11. jula, održan je sastanak svih šefova azijskih država sa rukovodstvom NATO-a, na kojem je Stoltenberg učesnicima jasno ukazao ko su njihovi stvarni protivnici – Rusija, Kina, Severna Koreja i Iran.

Treba napomenuti da je na samitu NATO-a dogovoreno otvaranje novog integrisanog centra za sajber odbranu, da je dogovoren plan razvoja odbrambene industrije i usvojena strategija o veštačkoj inteligenciji.

Značajno je i da je uoči samita NATO 4. jula nova članica alijanse Švedska usvojila prvu vojno-kosmičku strategiju u istoriji.

Svi ovi signali izazivaju opravdanu zabrinutost u Rusiji, u Kini, Severnoj Koreji i Iranu.

Istorija nas je već naučila da je NATO agresivan vojni savez, koji, kao što pokazuje iskustvo Jugoslavije, ne brine za međunarodno pravo. Osim toga, zaključuje Savin, kao što je pokazalo iskustvo Libije, mešanje NATO-a, seže izvan Atlantika.

NATO se danas interesuje ne samo za Afriku, već sve agresivnije deluje i u Aziji.

U ovom trenutku, svetski ekonomski centar se pomerio u Aziju i interesovanje NATO za ovaj region deluje zlokobno, što znači da samo moćni kontrasavez, poput Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), može da obuzda težnje Severnoatlantske alijanse.

(rt.rs)

BONUS VIDEO – TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst