GRUPA građana „Kritična masa“ i njeni odbornici najavili su peticiju protiv inicijative opštinske Komisije za utvrđivanje naziva ulica da dva najelitnija sokaka u Kuli dobiju nova imena.

ЛЕЊИН НАПУШТА ОПШТИНСКИ СОКАК: Бура због нових назива улица у Кули

foto A. Popović

. Predloženo je da Lenjinova ulica ubuduće bude Crkvena, a Kramerova – Sterijina.

   – Na delu je prekrajanje istorije i klasično politikanstvo. Opština Kula se uvek ponosila svojim antifašističkim nasleđem i prošlošću. Nećemo dozvoliti da se to dovodi u pitanje i da se sramnim odlukama menjaju nazivi ulica. Kome to smeta ulica Josipa Kramera, znamenitog Kuljanina, sekretara Okružnog komiteta KPJ za Južnu Bačku? – upitao je šef odborničke grupe „Kritične mase“ Rade Obradović.

   Predsednik Opštine Damjan Miljanić kaže je da je teza o prekrajanju istorije više nego neumesna.

   – Tekovine NOB uvek će biti deo slobodarske istorije srpskog i drugih naroda koji žive na ovim prostorima. Ali, isto tako, činjenica da 90 odsto ulica u opštini posle 1945. godine nosi nazive i simbole samo iz tog vremena pre se može nazvati revizijom istorije, nego pokušaj da ulice ponesu imena nekih velikana i zaslužnih građana – rekao je Miljanić.

TABLA BORCU SA KOŠARA

   Za još jednu ulicu u kulskoj opštini je preporučeno da promeni tablu. Reč je o Balkanskoj u Sivcu, koja bi, na predlog Udruženja „Prijatelji 72. Specijalne“, trebalo da ponese ime poginulog borca na Košarama Miroslava Marinkova. Ranija ideja bila je da se po njemu nazove deo Balkanske, u kojoj je živeo, a sad je predlog, navodi Miljanić, da se preimenuje cela ulica.

   Kako je objasnio, u sadašnjoj Kramerovoj ulici je Kulturni centar, u kojem se više od pola veka održava Republički festival amaterskih pozorišta, a njeno preimenovanje u Sterijinu je i „simbolično stavljanje kulture i prosvete na centralno mesto“.

   Miljanić je istakao da Lenjinova ulica, u kojoj je smeštena zgrada Opštine, svojim nazivom ne može da se poveže ni sa jednim periodom iz slavne istorije naroda koji žive u kulskoj opštini. S druge strane, kako je predočio, „Crkvena“ je jedan od naziva ove ulice iz prošlosti, a logično je da se tako zove, jer se u njoj nalaze dve crkve, pravoslavna i katolička.

   – Građanska politička opredeljenost i jasno zalaganje za sekularnu državu suštinski su razlozi zašto se izričito protivimo promeni naziva Lenjinove ulice u Crkvenu – kazao je Obradović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

ĐOKOVIĆ I KAD GUBI - POBEĐUJE: Izašla nova ATP lista, a na njoj Srbin...

GLUMICA JOVANA BALAŠEVIĆ PRIJAVILA MUŽA ZA NASILJE: Zaključao je u stanu i nije dao da izađe? - oglasila se glumica

KRIJE GA OD JAVNOSTI: Mnogi se iznenade kada čuju ko je muž Vesne Vukelić Vendi

KRIJE GA OD JAVNOSTI: Mnogi se iznenade kada čuju ko je muž Vesne Vukelić Vendi

PEVAČICA Vesna Vukelić Vendi već decenijama privlači pažnju svojim javnosti svojom specifičnom harizmom i neobičnim ponašanjem. Na nastupima Vendi se ponaša prilično slobodno i dozvoljava gostima da je pipkaju i stavljaju bakšiš u dekolte, a više puta se golih grudi fotografisala za naslovne stranice pojedinih magazina.

20. 04. 2023. u 09: 06

Originalni tekst