Lekari iz UPK: Sahrana najveći rizik, vlast i SPC da preuzmu odgovornost

Udruženje lekara “Ujedinjeni protiv kovida” (UPK) je upozorilo da najavljena sahrana patrijarha Irineja predstavlja, sa epidemiološkog aspekta, "događaj najvećeg rizika".

Infektivna klinika u Beogradu, koronavirus Foto: Srđan Ilić
Infektivna klinika u Beogradu, koronavirus Foto: Srđan Ilić

Ovo udruženje zahteva da svi akteri, državni organi, SPC i stanovništvo, preuzmu odgovornost i ponašaju se u skladu sa zakonom i propisima koji važe u vreme epidemije.

"Ujedinjeni protiv kovida" podsećaju da državni organi imaju zakonsku obavezu da obezbede striktno sprovođenje važećih propisa i zakona usmerenih na suzbijanje epidemije i rizika od zaražavanja.

Takođe, od odgovornih predstavnika SPC izričito zahtevaju da religijske obrede striktno prilagode epidemiološkoj situaciji i time "spreče širenje zaraze među vernicima".

"Od stanovništva zahtevamo razumno ponašanje, koje podrazumeva ostanak kod kuće i odavanje pošte patrijarhu Irineju u krugu porodice. Upozoravamo da svako postupanje i ponašanje koje odudara od ovoga, podleže krivičnoj odgovornosti i sigurno će doprineti masovnom oboljevanju i umiranju nevinih, naših poznanika, rođaka i prijatelja", dodaje se u sapštenju.

"Organizacija sahrane patrijarha Irineja na način kako je to planirano i pasivan stav državnih organa po ovom pitanju predstavljaju prvorazrednu opasnost po zdravlje stanovništva i zdravstveni system", ističe se u saopštenju.

"Okupljanje hiljade vernika iz cele zemlje je potencijalno poslednji udarac na zdravstveni sistem koji je na izdisaju i šamar svim zdravstvenim radnicima koji se svakodnevno bore u kovid sistemu", zaključuje se u saopštenju udruženja "Ujedinjeni protiv kovida"..

Izvor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article