Ledena oluja koja je pogodila Sjedinjene Američke Države usmrtila je najmanje 24 osobe, a očekuje se da će odneti još života nakon što su neki stanovnici zarobljeni u kućama s nanosima snega i prekinuto je snabdevanje električnom energijom u nekoliko stotina hiljada domova i kompanija.

Obim oluje je gotovo bez presedana i proteže se od Velikih jezera u blizini Kanade do reke Rio Grande duž granice s Meksikom, prenosi RSE.

Oko 60 odsto stanovnika SAD se suočilo s nekom vrstom upozorenja zbog oluje, a temperature su drastično pale, objavila je Nacionalna meteorološka služba.

Otprilike 1.346 domaćih i međunarodnih letova otkazano je u nedjelju, prema stranici za praćenje FlightAware.

Prognostičari su rekli da se ciklon bomba, koji nastaje kada atmosferski pritisak naglo padne u jakoj oluji, razvio u blizini Velikih jezera, izazivajući mećave, uključujući jake vetrove i obilne snežne padavine.

Zapadna američka država Montana je najteže pogođena hladnoćom, s temperaturom koja pada na minus 45 stepeni, a čak i južne države Florida i Džordžija, koje imaju blaže zime, dobijaju upozorenja o velikoj hladnoći.

Jedini region koji je uglavnom pošteđen hladnog vremena je Kalifornija, kojoj kontinentalni planinski lanci pomažu da se zaštiti.

Originalni tekst