Hronična bolest bubrega (HBB) oboljenje je od kog boluje svaka deseta osoba na svetu. Procenjuje se da u Srbiji ima oko 700.000 pacijenata sa ovom hroničnom bolešću. O bolestima bubrega i atipičnom hemolitičko-uremijskom sindromu (aHUS), retkoj bolesti koja pored drugih organa može zahvatiti bubrege, govorio je profesor dr Radomir Naumović, načelnik Odeljenja za nefrologiju i metaboličke poremećaje sa dijalizom u KBC „Zvezdara“.

***

Kakva je bolest aHUS, koga najčešće pogađa?

Atipični hemolitičko-uremijski sindrom spada u grupu retkih bolesti koja je u najvećem broju slučajeva uzrokovana genskim mutacijama koje dovode do prekomerne aktivacije sistema komplementa jednog imunološkog odbrambenog mehanizma koji je koristan u mnogo situacija u našem životu. Ali kada se patološki aktivira, onda dovodi i do oboljenja kao što je i aHUS.

U osnovi ovog oboljenja jeste hemolizna anemija, pad broja trombocita odnosno mikroangiopatska ozleda zbog čega dolazi do nastanaka tromba odnosno krvnih ugrušaka u malim krvnim sudovima širom organizma. Može da pogodi sve uzraste, ali samim tim što je genska mutacija u pitanju češće se javlja u uzrastu ispod 20 godina života.

Koji su to simptomi specifični za ovu bolest i koliko je teško da se pacijenti koji boluju od aHUS-a prepoznaju?

U ovoj bolesti dolazi do stvaranja krvnih ugrušaka u malim krvnih sudovima širom organizma i samim tim vitalni organi nisu adekvatno snabdeveni krvlju zbog čega se javljaju manifestacije kod brojnih organa i organskih sistema vezane za poremećaj njihove funkcije. Jedan od organa koji može biti zahvaćen jeste bubreg. Međutim, bolesnici mogu imati simptome zbog zahvaćenosti centralnog nervnog sistema, može doći do poremećaja vida i slepila, mogu imati respiratornu simptomatologiju sa krvarenjem u plućima, gastrointestinalnu simptomatologiju bilo da se radi o mučninama, povraćanju ili dijarejama.

Ovo samo po sebi ukazuje na jednu vrlo kompleksnu kliničku sliku i zbog toga je multidisciplinarni rad veoma važan u prepoznavanju i dijagnozi aHUS-a. Ono što uvek treba da nam skrene pažnju na ovu bolest jeste situacija kada imamo bolesnika sa anemijom, pogotovo kad dokažemo da je to hemolitička anemija.

Ako ti bolesnici imaju niske trombocite, anemiju i oštećenu funkciju bubrega, a ovo su parametri koji se mogu odrediti na nivou primarne zdravstvene zaštite odnosno u domu zdravlja, u takvim situacijama bolesnika treba što pre slati u tercijarne ustanove.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 03. OKTOBRA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Nedeljnik 664

UZ SVAKI PRIMERAK NOVOG BROJA NEDELJNIKA DOBIJATE MAGAZIN „Le Monde diplomatique“ NA POKLON

LMD 100

Post Views: 27

Originalni tekst