Kopredsednik Zeleno-levog fronta (ZLF) Radomir Lazović izjavio je da je ta stranka podrška protestima koje vode ekološke organizacije i u tom smislu nisu u prvom planu, ali su više nego uključeni u motivisanje ljudi da se pridruže ovoj velikoj borbi, i misli da će se protesti nastaviti i na jesen.

„Dve činjenice mi ulivaju optimizam kada je suprotstavljanje iskopavanju litijuma u pitanju. Prvo, mi dugo u Srbiji nismo imalo ovako veliko jedinstvo po nekom pitanju. Ogroman broj građana, čak i onih koji glasaju za partije na vlasti, zatim veliki deo stručne javnosti, organizacije civilnog društva i ekološki pokreti, sve partije opozicije, a potajno čak i delovi vrha vladajućih partija se slažu da je iskopavanje litijuma štetno“, rekao je Lazović u intervjuu za današnji list Nova.

Kako je naveo, druga činjenica je ogromna odlučnost građana koji izlaze na proteste širom Srbije pa zato misli da će se protesti nastaviti i na jesen, što će ZLF svakako podržati.

On je ocenio da je velikom masovnošću protesta u Beogradu i ogromnim brojem protesta širom Srbije postignut veliki uspeh u toj borbi.

„Svima je jasno da je Srbija protiv iskopavanja litijuma. Vlast sada jedino na silu može da nastavi dalje. To se vidi i po hapšenju aktivista i sprovođenju organizovane akcije zastrašivanja protiv organizatora protesta“, rekao je Lazović.

Rekao je i da mu se čini da „u javnim nastupima režimski političari nastupaju dosta obazrivije sada i kao da ostavljaju prostor da se možda ipak povuku iz priče o litijumu“.

„To vam govori koliko su ovi protesti bili značajni i ja pozivam (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića i (predsednicu Skupštine Srbije) Anu Brnabić da čuju ljude, zaustave nasilno sprovođenje ovog projekta i odustanu od Rio Tinta. Sve drugo je nasilje nad ovim društvom koje je odlučno reklo da ne želi rudnik, ali s obzirom na privođenje aktivista i zastrašivanje čini se da je vlast spremna i na nasilje“, istakao je Lazović.

On je saopštio i da je ZLF upravo predložio svim opozicionim poslaničkim grupama da se sazove sednica skupštinskog odbora za odbranu i unutrašnje poslove i pozove ministar unuturašnjih poslova Ivica Dačić na odgovornost zbog akcije privođenja i zastrašivanja ekoloških aktivista.

Post Views: 3

Originalni tekst