Kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović izjavio je danas da je ZLF na istoj poziciji sa onima koji su učestvovali na skupu protiv iskopavanja litijuma u Loznici, ali i sa svima koji rade na rešavanju tog problema.

„Mi smo na istoj poziciji kada je reč o litijumu. Mi smo imali sastanak i sa organizatorima tog događaja, razgovarali smo o tome zašto je to loše, kako se suprotstaviti, imamo podršku jedni za druge. Ali, ne može biti podrške protiv članstva Srbije u EU, što se nas tiče, za ulazak u EU se vredi boriti“, kazao je Lazović.

Na pitanje kako vidi poruke iz Evrope, poput one poslanika Bundestaga Tilmana Kubana, koji je rekao da vidi da je iskopavanje litijuma „ogromna prilika za Srbiju da pošalje poruku ka Evropi da može da računa na Srbiju i da ona ne želi da izaziva probleme već da ih rešava“, Lazović je rekao da mnogi misle da Srbija treba da bude mesto iskopavanja litijuma, ali da ima i onih koji smatraju da litijum ne treba kopati po cenu toga da ljudi ostaju u problemima.

„Niti je Zapad, niti EU, jedna monolitna organizacija. Mi ćemo tražiti glasove i saradnike među onima koji misle da ne treba iskopavati litijum po svaku cenu. I mi se pitamo“, izjavio je on.

„To je naša budućnost, ne može nama neko da govori da li to mora. A kako ćete u ovakvoj zemlji obezbediti ekološke standarde, kada institucije ne rade svoj posao“, zapitao se Lazović.

Ukazao je i da problem sa litijumom nije samo na području Jadra.

„Moj kolega Bogdan Radovanović iz Požege je pokušao da skrene pažnju na tom saboru da pitanje litijuma nije ograničeno samo na područje Jadra, da se nešto i u Dobrinju radi. Moraćemo da sarađujemo sa svima u opoziciji po pitanju litijuma, ali ne bih sada o tome govorio“, rekao je Lazović odgovarajući na pitanje da li se opozicija može ponovo ujediniti, upravo po pitanju litijuma.

Post Views: 28

Originalni tekst