Poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazovi izjavio je za N1 da je izvetaj ODIHR o izborima 17. decembra u Srbiji, tano ono to su u opoziciji oekivali. Naglasio je i da su u Briselu dobili uveravanja evropskih zvaninika da ukoliko vlast odbije da sprovede bilo kakve promene, onda govorimo o zaustavljanju evropskih integracija.

Lazovi je istakao da je ovaj izvetaj vrlo slian preliminarnom izvetaju ODHIR-a, ali je otriji u onom delu u kome se govori o izbornom spisku, koji je ocenjen kao jedan od najveih izazova vraanja poverenja graana u izborni proces.

Ocenjeno je da je neophodno da se opozicija kao i organizacije civilnog drutva ukljue aktivno u sreivanje birakog spiska. S druge strane ovaj izvetaj je tano ono to smo oekivali i on je otprilike onakav kako su nas uveravali u Evropskoj komisiji i drugim institucijama EU da e biti, rekao je Lazovi, ukljuujui se iz Pariza u Novi dan TV N1.

On je istakao da su vie nego zadovoljni to on oslikava prethodne izbore, a i sve dosadanje.

Mi na sastancima sa evropskim zavninicima razgovaramo o dugotrajnim reenjima i ja se nadam da je stvarno bilo dosta ovakvih prevara u Srbiji, ocenio je Lazovi.

Kako je naveo, meunarodna istaga za evropske zavninike je ve otpoela, jer su, tvrdi, svi upoznati sa tim ta se desilo i sada je pitanje ta emo da uradimo da se to promeni.

Na pitanje kako e vlast da reaguje na izvetaj ODIHR-a, Lazovi je istakao da je jasno da e govoriti da je sve u redu i da nema potrebe ni za kakvom istragom.

Naa vlast moe da odbije da sprovede bilo kakve promene, ali mi smo ovde dobili uveravanja da onda govorimo o zaista zaustavljanju evropskih integracija i odustanku od evropskog puta. Teko je da e nae vlasti uspeti da se sakriju od ovoga, zakljuio je.

Lazovi je najavio da se predstavnici opozicije u Parizu sastaju sa predstavnicima francuskog Senata, sa predsenicima skuptine, sa ministarstvo inostranih poslova, predstavnicima Jelisejske palate.

Takoe je najavio da e prva naredna poseta biti planirana za Berlin.

Post Views: 8

Originalni tekst