Beta19.04.2023. 00: 36

Lavrov u Venecueli za savez protiv 'ucena' Zapada 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, na turneji po Latinskoj Americi, rekao je u utorak u Karakasu, u Venecueli, da je neophodno „udružiti snage“ za suprotstavljanje „ucenama“ Zapada.

„Neophodno je udružiti snage da bismo se suprotstavili pokušajima ucene i ilegalnom jednostranom pritisku sa Zapada“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare sa svojim venecuelanskim kolegom Ivanom Gilom, govoreći o „multipolarnom svetu“.

Posle Brazila, Venecuela je drugi deo turneje Lavrova po Latinskoj Americi, a potom ide i na Kubu i u Nikaragvu.

„Venecuela, Kuba i Nikaragva su zemlje koje biraju svoj put“, rekao je on. Te tri zemlje imaju vlade inspirisane socijalizmom i hronično loše odnose sa Sjedinjenim Državama.

Ruski ministar se osvrnuo i na rat u Ukrajini, rekavši: „Situaciju u Ukrajini i druge konflikte u svetu rešavaćemo principima Povelje Ujedinjenih nacija o suverenoj pravičnosti država, na principu nedeljivosti bezbednosti“.

„Naš zadatak je da obezbedimo da se Povelja UN primenjuje u potpunosti i da se pravo na samoopredeljenje ne guši kada Zapadu odgovara“, dodao je on.

Venecuela koja je bila ključni ruski saveznik iz vremena predsednika Uga Čavesa (1999-2013), više puta je izražavala podršku Rusiji i Vladimiru Putinu pre i posle početka rata u Ukrajini.

Rusija je posebno pomogla Venecueli da zaobiđe sankcije koje su joj uvele Sjedinjene Države i druge zapadne sile.

Rusija se takođe suočava sa sankcijama Evropske unije i Sjedinjenih Država otkako je napala Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst