Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov založio se danas za stvaranje palestinske države govoreći o situaciji u Gazi na godišnjoj konferenciji za novinare.

„Glavni pravac napora trebalo bi da bude stvaranje palestinske države u potpunoj saglasnosti sa odlukama Saveta bezbednosti UN, države koja će, kako je napisano u tim odlukama, živeti u bezbednosti i dobrosusedstvu uz Izrael sa drugim zemljama u regionu“, istakao je Lavrov, prenele su agencije.

„Bez toga, štagod da se desi videćemo povratak nasilja koje sada vidimo u Gazi, jer bez stvaranja palestinske države palestinski narod će nastaviti da se oseća uskraćenim, nastaviće da živi u uslovima inferiorne pravde“, ocenio je šef diplomatije Rusije, dodajući da postoji potreba da se to zaustavi.

Lavrov je izrazio nadu da će država Izrael „konačno doći do tog zaključka“, ali je rekao da razume da je to „neprihvatljivo za Izrael u ovom trenutku“.

„Ne možemo učiniti ništa osim da im to objasnimo“, rekao je on i upozorio da posredniččki napori SAD neće uroditi plodom ako nema „direktnog dijaloga između Izraelaca i Palestinaca“.

Ruski ministar spoljnih poslova je najavio da ide u Njujork naredne nedelje da učestvuje na specijalnom sastanku Saveta bezbednosti UN o tom pitanju i rekao da njegova zemlja „planira da učestvuje“.

„Tamo ću predstaviti naše predloge , koji imaju za cilj obnovu kolektivnih principa,a ne pokušaja da se sve reši sam“, rekao Lavrov.

Post Views: 20

Originalni tekst