Lavrov: Pokušaj rušenja Dejtonskog sporazuma rizičan i mogao bi izazvati ozbiljne posledice

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da bi svaki pokušaj rušenja Dejtonskog sporazuma bio rizičan i mogao bi izazvati najozbiljnije posledice.

Sergej Lavrov Foto: Srđan Ilić
Sergej Lavrov Foto: Srđan Ilić

"Dejtonskim sporazum stvorio je krhku ravnotežu, svaki elemenat u ovom sistemu je vrlo važan i bez samo jedne komponente može biti ugrožen čitav sistem i može predstavljati pretnju za čitavu stabilnost", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare posle sastanka sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske.

Prema njegovim rečima, Dejtonski sporazum je osnova funkcionisanja BiH, pri čemu treba poštovati ravnopravnost njena dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Rusija je jedan od garanata Dejosnkog sporazuma i poštuje dejtonske principe unutrašnje organizacije BiH. Pozivamo sve da poštuju te temeljne principe, kako unutrašnje faktore, tako i one spolja", istakao je ruski šef diplomatije.

Lavrov smatra da se svi problemi u BiH trebaju rešavati kompromisom, dijalogom, bez mešanja stranih faktora u unutrašnja pitanja BiH.

Govoreći o mandatu Visokog predstavnika, on je ocenio da je tim institutom nametnut zapadni protektorat u BiH i da je OHR već odavno trebalo da okonča svoj mandat u ovoj zemlji.

"OHR pokazuje nepoštovanje prema narodima u BiH i suverenitetu BiH", ocenio je ruski ministar spoljnih poslova.

Naveo je kako delovanje OHR-a "kompromituje zapadne partnere", naglašavajući kako je BiH članica Saveta bezbednosti UN-a, odnosno suverena zemlja, zbog čega u njoj ne može biti zadržan međunarodni protektorat.

"Mi smatramo da su svi narodni u BiH, Bošnjaci, Srbi i Hrvati dovoljno zreli da sami mogu rešavati pitanja bitna za njihove nacionalne interese. Ako postoje političke snage, koje podržavaju da o odnosima u BiH odlučuju strani igrači, oni nisu dobri predstavnici interesa svojih naroda", rekao je Lavrov.

Ruski šef diplomatije je pozdravio stav Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, navodeći da Evropi ne trebaju nove podele niti nove konfrontacije, koje, kako je naveo, izaziva NATO.

Lavrov je uputio podršku svim zemljama regiona da rešavaju svoje probleme i međusobne odnose dijalogom, bez uticaja sa strane.

"Mir nema alternativu. Rusija je za to da se svi problemi i sporna pitanja rešavaju dijalogom, uz poštovanje važećih rezolucija Saveta bezbednosti i u skladu sa međunarodnim pravom", istakao je on.

Ruski šef diplomatije je istakao i da je Republika Srpska dobar partner njegove zemlje, da Rusija sa RS ima dobre veze, ali da je u interesu Rusije i saradnja sa ostalim narodima u BiH.

Lavrov je još rekao da je sa zvaničnicima RS razgovarao o nastavku i unapređenju ekonomske i kulturne saradnje.

Ruski šef diplomatije doputovao je danas u dvodnevnu posetu BiH, gde se prvo u Istočnom Sarajevu sastao sa zvaničnicima RS.

Boravak Lavrova u Istočnom Sarajevu pratile su pojačane mere bezbednosti. Ruski šef dipolamatije se večeras, u sarajevskom hotelu Evropa, sastaje sa predsednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, a sutra sa članovima Predsedništvom BiH i ministrarkom spoljnih poslova BiH Biserom Turković.

Dodik: Od Lavrova nisam tražio podršku za secesiju, ali nećemo ostati u BiH ako hoće da ukinu RS

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da na današnjem sastanku sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom nije tražio podršku sa secesiju Republike Srpske.

"Pošto drugi deo BiH hoće da ukine Republiku Srpsku, mi u takvoj BiH nećemo ostati i to je sve što mogu da kažem", rekao je Dodik na konferenciji za novinare posle sastanka sa Lavrovom.

On je izrazio zahvalnost Rusiji za ulogu koju je imala u kreiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je potpisan pre 25 godina, a posebno na podršci u sprovođenju mirovnog sporazuma.

"Ta podrška je nama veoma važna, jer pokazuje da u svetu postoje oni koji znaju važnost Dejtonskog sporazuma, a ne da se bore se protiv njega", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Dejtonski sporazum nije napravljen da bude menjan ili ukinut, bez saglasnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH.

Srpski član Predsedništva BiH ponovio je da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) treba da bude ukinuta, a ne da se produžava njegov mandat i, kako je naveo, agonija koju proizvodi u BiH.

On je "bonska ovlaštenja" Visokog predstavnika nazvao "prevarom i podvalom", navodeći da je Savet za implementaciju mira (PIC) formiran mimo Saveta bezbednosti UN-a, zbog čega nije mogao ni dati "bonska ovlaštenja" visokom predstavniku.

Dodik je dalje rekao da RS neće podržati uvođenje sankcija Rusiji niti će prihvatiti ulazak BiH u NATO.

"Spremni smo na saradnju sa NATO-om, ali ne ni na kakvu integraciju u NATO, jer u tome ne vidimo ništa dobro", istakao je srpski član Predsedništva BiH.

On je naveo da je RS opredeljena za vojnu neutralnost, kao i Srbija, sa kojom, kako je kazao, RS ima uspešnu i dobru saradnju u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama.

Dodik je još rekao da u BiH postoji "nekakva" saglasnost u vezi sa evropskim integracijama, ocenivši da, zapravo, Evropska komisija sa svojih 14 uslova koje je postavila pred BiH sprečava te interacije.

"Za nas je neprihvatljivo da se bilo šta uradi suprotno Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH", naveo je on.

Dodik je rekao da je sa ruskim šefom diplomatije razgovarao i o daljoj ekonomskoj saradnji, borbi protiv Covid-19, nabavci vakcina protiv korona virusa iz Rusije, podršci koju ruske banke mogu pružiti RS, a izrazio je spremnost RS da svoj doprinos da se u Banjaluci otvori odeljenje ruske ambasade u BiH.

Dodik je Lavrovu poklonio ikonu staru 300 godine u pozlati, koja je pronađena u Lugansku.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article