EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL

Rusija ne namerava ni sa kim da razgovara na osnovu “formule mira” koju je predložio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ocenio je za Sputnjik ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i naglasio da Kijev gaji iluzije da će uz pomoć Zapada izdejstvovati povlačenje trupa sa “ruske teritorije Donbasa, Krima, Zaporoške i Hersonske oblasti”.

„Iznoseći razne ideje i ‘formule mira’, Zelenski gaji iluziju da će uz pomoć Zapada izdejstvovati povlačenje naših trupa sa ruske teritorije Donbasa, Krima, Zaporoške i Hersonske oblasti, isplatu reparacije od Rusije, njeno priznanje krivice na međunarodnom sudu i time slično. Naravno, pod takvim uslovima nećemo razgovarati ni sa kim“, poručio je Lavrov.

On je naglasio da Moskva nije odustala od ideje o diplomatskom rešenju sukoba, podsećajući da je sam Zelenski pokrenuo inicijativu da se sedne za pregovarački sto.

„Nismo je odbili i dogovorili smo se da se sastanemo sa njegovim predstavnicima. Nekoliko rundi pregovora je pokazalo da je bilo moguće pronaći obostrano prihvatljivi sporazum“, naveo je Lavrov.

Međutim, dodao je on, pregovarački proces koji je počeo u februaru pokazao je potpunu nesamostalnost Zelenskog u donošenju važnih odluka.

Već u aprilu, po nalogu anglosaksonaca, koji su bili zainteresovani za nastavak neprijateljstava, on je brzo prekinuo pregovore i naglo pooštrio svoju poziciju. Teško je reći da li su na teritorijama koje kontroliše kijevski režim ostali razumni političari, posebno imajući u vidu raširenu praksu suzbijanja neslaganja i vansudskih represalija protiv neistomišljenika. Može li se kasnije u Kijevu pojaviti neka zdrava politička ličnost? Videćemo“, zaključio je ruski šef diplomatije.

Originalni tekst