Lajčak zahteva od Kosova da sprovede sporazum o ZSO

0
58

Lajčak zahteva od Kosova da sprovede sporazum o ZSO

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za pitanja susedstva na zapadnom Balkanu i dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak zatražio je danas od institucija Kosova da primenjuju sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom.

Miroslav Lajčak Foto: Srđan Ilić
Miroslav Lajčak Foto: Srđan Ilić

„Da pojasnim da je sporazum o ZSO postignut u Briselu 2013. godine i posle 2015, ali nije primenjen. On treba da bude formiran u saglasnosti sa duhom Ustava. U sledećem koraku treba razgovarati o Statusu ZSO. On je deo sveobuhvatnog sporazuma koji počinje da se primenjuje nakon njegovog potpisivanja. Implementacija će biti nakon potpisivanja (sveobuhvatnog) sporazuma. O detaljima za ZSO treba se dogovoriti kao deo potpisivanja sporazuma. Treba da bude jasno šta se potpisuje i šta se kaže“, rekao je Lajčak.

Lajčak je dodao da postoje sporazumi o ZSO iz 2013. i 2015. godine i mišljenje Ustavnog suda i na osnovu njih treba da se pripreme dokumenta i razgovara.

Strane su se dogovorile da će se o tome razgovarati, isakao je on.

Rekao je da se pregovara o normalizaciji odnosa i nije na njemu da odredi šta to podrazumeva.

„Kosovo je jasno stavilo do znanja šta je normalizacija i Beograd je to isto uradio. Trudićemo se da obezbedimo normalizaciju. Ja sam tu da olakšam proces, nisam u poziciji da kažem šta je to. Ja želim sporazum između Kosova i Srbije. Ako nema volje za sporazumom neće ga biti. Neće biti normalizacije odnosa bez ZSO. Kosovo ju je potpisalo, Skupština ratifikovala. Kosovo treba da ga primeni. To je deo pregovora. Kada političari ne žele da se tekst (sporazuma) otvori i mi to ne želimo, ali želimo da se implementira to što je obećano“, rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, ključni princip je da se ostvari sve što je potpisano i dodao da je kompromis dobro poznat princip svakog pregovora.

„Ako želim da dobijem nešto treba takođe da dam nešto. Mi se sastajemo radi kompromisa. To su teški pregovori i obe strane treba da su spremne da učine svoj deo, da daju i uzmu ono što žele“, rekao je Lajčak.

Istakao je da se dijalog vodi da bi se razgovaralo o otvorenim pitanjima u odnosima sa Srbijom i podvukao da se Kosovo obavezalo da sprovede sve sporazume, uključujući i onaj o ZSO.

Govoreći o susretima koje je imao na Kosovu, rekao je da je imao 25 susreta sa liderima i ocenio da je od prethodne posete Kosovu uočio značajan progres u dijalogu.

„Složili smo se koje su glavne teme deo sporazuma. Pregovaramo o sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu Kosovo-Srbija“, rekao je Lajčak i dodao da je želja da se tim sporazumom pomogne stabilizaciji regiona.

Zahvalio se premijeru Avbdulahu Hotiju koji je pokazao liderstvo u nastavku dijaloga u teškim okolnostima.

„On se ovde vrlo često i teško kritikuje, ali se on bavi teškim temama i zemlje EU su to uvidele i cene“, rekao je Lajčak.

Lajčak danas stiže u Beograd gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a tema razgovara biće napredak postignut od obnavljanja dijaloga uz posredovanje EU u julu, kao i o narednim koracima u pregovorima.

Zvaničnici Kosova u više navrata su poručivali da neće prihvatiti dodatne pregovore za uspostavljanje asocijacije opština sa srpskom većinom, ali i da će ispuniti zakonsku obavezu o formiranju Zajednice srpskih opština.

Premijer Kosova Avdulah Hoti je, nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, rekao da ZSO ne može biti formirana sa izvršnim ovlašćenjima, "već onako kako je utvrdio Ustavni sud Kosova".

Prethodno je došlo do sastanka predstavnika Srba sa Kosova i Metohije sa novim direktorom vladine Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem nakon koga je najavljeno da će predstavnici Srba sa Kosova i Metohije napustiti privremene institucije samouprave ako Priština jednostrano odluči da ne ispuni obavezu o formiranju Zajednice srpskih opština, koja je potpisana pred EU.

Nakon što je posle pauze od 20 meseci došlo so obnavljanja dijaloga Beograda i Prištine u julu ove godine, sa srpske strane se insistira da jedna od tema razgovora bude formiranje ZSO.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će srpska delegacija u Briselu nastaviti da insistira na tome.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article