Lajčak: U pripremi novi susret najviših predstavnika Beograda i Prištine

Izaslanik Evropske unije u dijalogu Beograd – Priština Miroslav Lajčak izjavio je danas u Evropskom parlamentu da se radi na pripremi novog susreta na najvišoj ravni u okviru dijaloga i da su na pregovaračkom stolu imovinska pitanja i rešavanje imovinskih potraživanja.

Miroslav Lajčak Foto: Srđan Ilić
Miroslav Lajčak Foto: Srđan Ilić

Lajčak je u Spoljnopolitičkom odboru EU raspravi video-vezom o Zapadnom Balkanu povodom 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma, uz učešće parlamentaraca iz regiona, naglasio da dijalog Beograd – Priština mora dovesti do "sveobuhvatnog sporazuma kojim će se jednom zauvek rešiti svi postojeći problemi u saglasnosti s medjunarodnim pravom i pravnom tekovinom Evropske unije".

On je ocenio da je u pregovorima Beograda i Prištine "pun napredak postignut u rešavanju pitanja nestalih".

Izaslanik EU je predočio da su normalizacija odnosa Srbije i Kosova i situacija u Bosni i Hercegovini dva ključna pitanja na Zapadnom Balkanu.

Lajčak je ukazao na složen proces približavanja regiona EU, primetivši da je Zapadni Balkan teritorija manja od Rumunije, a podsetio je i da je "(britanski premijer Vinston) Čerčil rekao da Balkan proizvodi više istorije nego što može podneti".

On je naveo da je Dejtonskim sporazumom prekinut najkrvaviji rat u Evropi posle drugog svetskog rata i u Bosni i Hercegovini omogućio obnovu, a Dejton je "uz sve nedostatke zajamčio mir i stabilnost BiH".

Lajčak je stavio do znanja da "svi izazovi u BiH neće biti rešeni sami od sebe" i da se zato usaglašeno mora raditi u ravni cele medjunarodne zajednice.

"Glavna odgovornost tu leži na domaćim izabranim političarima, a mi ćemo ih podržati i pomoći", rekao je Lajčak.

Pregovori Beograda i Prištine vode se pod okriljem Evropske unije, ali su se u taj proces uključile i SAD. Beograd je u poslednjoj rundi pregovora insisitrao na ispunjavanju ranije potpisane obaveze Prištine o formiranju zajednice srpskih opština.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article