Lajčak u Beogradu 3. i 4. marta

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak će 3. i 4. marta boraviti u poseti Srbiji, saopštio je danas EU info centar.

Miroslav Lajčak Foto: Srđan Ilić
Miroslav Lajčak Foto: Srđan Ilić

Posetu regionu će započeti na Kosovu od 1. do 3. marta, a nakon Beograda posetiće i Crnu Goru 4. i 5. marta.

Lajčak planira da se sastane sa političkim liderima sva tri partnera sa Zapadnog Balkana, kao i sa predstavnicima EU na terenu, navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije kako bi ih upoznao sa situacijom pred dolazak specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka i razgovora u Briselu.

On je nakon sastanka izjavio da je bilo reči i o bezbednosnim problemima na Kosovu i konkretnim projektima koje će država finansirati.

Prethodno je održao i sastanak sa novoizabranim patrijarhom SPC Porfirijem, nakon kojeg je rekao će Srbija biti pod većim pritiskom vodećih zapadnih država u vezi s Kosovom, jer one neće moći da pokažu snagu u odnosu sa drugim većim silama.

"Pošto će biti u nemogućnosti da pokažu snagu na nekim većim silama, njihovo prisustvo će biti veće na Zapadnom Balkanu. Na nama je da razgovaramo sa njima i sa SAD i da nastavimo dijalog pod pokroviteljstvom EU i (specijalnog predstavnika Unije Miroslava) Lajčaka", rekao je Vučić novinarima u Beogradu povodom vesti da je novi američki državni sekretar Entoni Blinken razmatrao zajedničku politiku prema regionu sa ministrima EU.

On je rekao i da je dovoljno pročitati čestitku novog američkog predsednika Džozefa Bajdena Beogradu i Prištini i razumeti u kakvoj je poziciji Srbija.

Da je pred Srbijom "težak period" predsednik je ocenio i u utorak, ističući da se može očekivati "koncentrisani" pritisak EU i SAD povodom pitanja Kosova.

"Za očekivati je koncentrisani pritisak EU i SAD na Srbiju da ispunimo zahteve oko, kako Vašington neskriveno kaže, priznanja Kosova, dok će EU koristiti nešto drugačiji rečnik ali će ići ka istom cilju", rekao je Vučić u obraćanju nakon sednice Predsedništva Srpske napredne stranke.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article