Lajčak podneo izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine; Borel: Dogovor pitanje meseci, a ne godina

0
5

Lajčak podneo izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine; Borel: Dogovor pitanje meseci, a ne godina

Dijalog Beograda i Prištine bila je jedna od tema sastanka ministara spoljnih poslova EU, koji su o tome razgovarali sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog MIroslavom Lajčakom. Kako prenosi N1 visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borel izjavio je da veruje da je postizanje sporazuma između Beograda i Prištine pitanje meseci, a ne godina, ako se obe strane uključe konstruktivno.

Srđan Ilić: Evropska unija - zastava
Foto: Srđan Ilić / Evropska unija – zastava

Ministre spoljnjih poslova okupljene na sastanku u Luksemburgu specijalni izaslanik EU Miroslv Lajčak izvestio je o detaljima sa dosadašnja tri susreta na najvišem nivou i pet na tehničkom, koliko ih je bilo od ponovnog uspostavljanja dijaloga Beograda i Prištine.

To je bio Lajčakov prvi izveštaj o radu koji je podneo ministrima spoljnih poslova EU.

N1 navodi da je Lajčak informisao ministre o napretku, ali i razlozima za zastoj, a od njih je dobio punu podršku za dalji rad.

Suština poruke, kako se navodi, posalte iz Luksemburga Beorgadu i Prištini je – da nema ulaska u Evropsku uniju bez postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma, kojim će biti zadovoljne obe strane.

"Lično verujem da je pronalazak konačnog dogovora pitanje meseci, a ne godina, ukoliko se obe strane aktivno angažuju. Ali mi ne propisujemo rešenje, mi olakšavamo dijalog. Nemamo nameru da ga na silu ubrzavamo, ali nećemo se ni razvlačiti.

Pojedini dogovori moraju biti primenjeni, drugi postignuti Želim da naglasim da predstavnici zemalja koje žele da se pridruže EU moraju ispuniti oabveze koje se odnose na dobrosusedske odnsoe i regionalnu saradnju.

To je obaveza, negovati dobroisusedske odnose i regionalnu saradnju, na putu ka clanstvu u EU. Političari bi morali da pruže primer, tako što će raditi zajedno i promovisati klimu međusobnog poverenja, poštovanja i razumevanja. Ako se to dogovdi, članstvo u EU će biti tu. Ali svaka zemlja će biti ocenjena u skladu sa svojim postignućima", kaže visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borel.

“…Zahvalan sam zbog iskrenog intersovanja minsitara i snažne podrške koju pružaju. Današnja diskusija potvrdila je da je dijalog jasno povezan sa evropskom budućnošću Kosova i Srbije", poručio je Miroslav Lajčak na Tviteru.

Ministri spoljnih poslova EU usvojili su i zaključak o Bosni i Hercegovini, u kome ponavljaju "nedvosmislenu posvećenost" EU perspektivi Bosne i Hercegovine, kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, kao i daljem prisustvu vojnih trupa EUFOR-a u toj zemlji, koje su zadužene za podršku očuvanja bezbednosti.

Razmatrali su i situaciju u Belorusiji, ponovili stav da su predsednički izbori u toj zemlji bili nefer i osudili nasilje, i uz sankcije koje su uvedene proitv 40 osoba koje smatraju odgovornim za stanje u toj zemlji, najavili su i dodatne mere u vidu sankcija Lukašenku, smanjenja diplomatskih aktivnosti sa zvaničnicima Belorusije i dodatne pomoći tamošnjem civilnom društvu, ukoliko se stanje ne po pravi.

Takođe, od Rusije traže nezavisnu i punu istragu trovanja opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, osuđujući pogoršavanje situacije sa ljudskim pravima u toj zemlji, ali i kampanju dezinformacijama koja potiče iz izvora brliskih Kremlju, a na koje Brisel već dugo glasno ukazuje.

Ministri spoljnih poslova okupili su se u Luksemburgu, prvi put od izbijanja pandemije koronavirusa. Ovo je i uvod u sastanak šefova vlada i država EU koji je najavljen za kraj ove nedelje.

Ovo je prva rasprava na ministarskom nivou otkako je na mesto specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine imenovan Miroslav Lajčak.

Uoči puta, Lajčak je za austrijski Viner cajtunga rekao da Brisel od predsednika Srbije Aleksandra Vučića očekuje „dalekosežnu odluku“ o pitanju Kosova i Metohije i da se srpski predsednik s pravom pita da li Unija nudi evropsku perspektivu zauzvrat.

Upitan za ovo izjavu specijalnog izaslanika EU, Vučić je rekao da je Srbija uvek spremna da razgovara o različitim kompromisnim rešenjima ali da to mora biti kompromis, a ne ultimatum.

Izvor: N1; Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article