Lajčak: Održavanjem nove runde dijaloga učinjen još jedan korak ka dogovoru

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je da se danas u Briselu na novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine održanoj na ekspertskom nivou razgovaralo o finansijama i imovini i da je, kako je naveo, učinjen još jedan korak da postizanju dogovora.

Lajčak, Hiseni i Petković u novoj rundi razgovora / Foto: Twitter @MiroslavLajcak
Lajčak, Hiseni i Petković u novoj rundi razgovora / Foto: Twitter @MiroslavLajcak

"Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji održavanjem druge runde razgovora o finansijskim zahtevima i imovini. I to je bio prvi put da se novi srpski glavni pregovarač Petar Petković pridružio našim razgovorima. Uskoro nastavljamo", naveo je Lajcak na Tviteru.

Međutim, obe strane su posle sastanka navele da nije bilo pomaka u razgovorima.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da "Beograd i Priština imaju dijametralno suprotne stavove o pitanjima imovine i finansijskih potraživanja" i dodao da "koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO)".

Vlada Kosova je sa svoje strane saopštila da nije bilo značajnijeg približavanja stavova.

Dijalog Kosova i Srbije je obnovljen tokom leta, od kad je održano nekoliko sastanaka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, ali i ekspertskih grupa.

Dve strane nisu uspele da pronađu zajednički jezik oko Zajednice opština sa srpskom većinom koja je predviđena sporazumom iz 2013. godine. Kosovo smatra da je ta tema zatvorena, dok Beograd insistira da se to pitanje ponovo otvori za pregovaračkim stolom.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article