Lajčak od sutra u trodnevnoj poseti Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak sutra počinje trodnevnu posetu Kosovu.

Miroslav Lajčak Foto: Srđan Ilić
Miroslav Lajčak Foto: Srđan Ilić

Tokom boravka u Prištini, Lajčak će se sastati sa predstavnicima institucija i političkih stranaka Kosova kao i sa predstavnicima Evropske unije.

Posle posete Kosovu on će posetiti Srbiju 3. i 4. marta, dok će 4. i 5. marta posetiti Crnu Goru.

Kako je saopšteno u petak, Lajčak planira da se sastane sa političkim liderima sva tri partnera sa Zapadnog Balkana, kao i sa predstavnicima EU na terenu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u petak sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije kako bi ih upoznao sa situacijom pred dolazak specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka i razgovora u Briselu.

Prethodno je održao i sastanak sa novoizabranim patrijarhom SPC Porfirijem, nakon kojeg je rekao će Srbija biti pod većim pritiskom vodećih zapadnih država u vezi s Kosovom, jer one neće moći da pokažu snagu u odnosu sa drugim većim silama.

Povodom vesti da je novi američki državni sekretar Entoni Blinken razmatrao zajedničku politiku prema regionu sa ministrima EU, Vučić je naveo da je dovoljno pročitati čestitku novog američkog predsednika Džozefa Bajdena Beogradu i Prištini i razumeti u kakvoj je poziciji Srbija.

"Pošto će biti u nemogućnosti da pokažu snagu na nekim većim silama, njihovo prisustvo će biti veće na Zapadnom Balkanu. Na nama je da razgovaramo sa njima i sa SAD i da nastavimo dijalog pod pokroviteljstvom EU i (specijalnog predstavnika Unije Miroslava) Lajčaka", rekao je tada Vučić.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article