Lajčak: Očekujem okončanje dijaloga u toku mandata Kurtija i Osmani

2.03.2021 10:50

Izaslanik Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak izjavio je danas u Prištini da očekuje da će dijalog biti okončan tokom mandata Aljbina Kurtija kao premijera i Vjose Osmani kao predsednice Kosova.

Miroslav Lajčak Foto: Srđan Ilić
Miroslav Lajčak Foto: Srđan Ilić

Lajčak je, nakon razgovora sa v. d. predsednicom Vjosom Osmani, rekao da su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države u partnerstvu, kao i da je dolaskom predsednika Džozefa Bajdena taj odnos još bliži i da imaju isti cilj za zapadni Balkan.

Dodao je da podržava izborni program Kurtija i Osmani za otvaranje novih radnih mesta i borbu protiv kriminala i korupcije, ali je rekao da dijalog takođe ima važnu ulogu.

"Četvrta poruka je da se države članice EU i SAD raduju nastavku dijaloga, koji uključuje važna pitanja za svakog građanina. Zbog toga sam imao razgovore sa Kurtijem i Osmani da vidim gde smo u dijalogu. Zaključak sa ovih sastanaka je da će dijalog biti nastavljen, postoje interne procedure, ali će se nastaviti", rekao je on tokom drugog dana posete Prištini.

Visoki zvaničnik EU je rekao da dijalog nije odgovornost samo jedne političke stranke, već svih na Kosovu.

"Nastaviću svoj program sa političkim strankama i zatražiću od njih podršku za proces dijaloga", rekao je.

Mediji su Lajčaka pitali o mapi u njegovom kabinetu u kojoj je Kosovo deo Srbije na šta je odgovorio da je ta tema razjašnjena i da je to zvanična mapa EU.

"Po pitanju mape, verujem da sam do sada pojasnio, zvaničnik EU može da koristi samo zvanične mape, ovo je zvanična mapa koju su nam dali. Bilo bi vrlo neprofesionalno da sam stavio druge mape", rekao je Lajčak.

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani je rekla da bi trebalo da postoji novi pristup pitanju pregovora.

"Veoma je važno da čim se konstituišu nove institucije, obavi izbor Vlade i predsednika, sve informacije o ovom procesu budu upućene novim institucijama, kako bi svi oni koji su izabrani znali gde se stiglo sa njihovom primenom, ali pre svega ovde ispada da većinu sporazuma nije sprovela Srbija", rekla je Osmani.

Dodala je da tokom dijaloga nema potrebe da se razgovara o statusu Kosova, "kao nezavisne i suverene države što je okončano 17. februara 2008. godine".

"Zato očekujemo da proces bude završen time što će Srbija priznati Kosovo u postojećim granicama", rekla je ona.

Vlada Kosova saopštila je da se Lajčak sastao i sa vršiocem dužnosti premijera Kosova Avdulahom Hotijem, koji mu je zahvalio na dosadašnjem posredovanju u dijalogu i poželeo mu uspeh u finalizaciji tog procesa.

"Premijer Hoti je rekao da je dijalog nastavljen na tri osnovna principa. Razgovaralo se o konačnom sporazumu uz uzajamno priznanje, o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova se ne može pregovarati, dok je Ustav Kosova nepovrediv", navedeno je u saopštenju.

Lajčak danas nastavlja trodnevnu posetu Kosovu sastancima sa zvaničnicima Kosova i političkih stranaka, a u Prištinu je doputovao juče gde se prvo sastao sa liderom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem.

On je juče na svom Tviteru nalogu objavio da je imao dobar i konstruktivan sastanak sa Kurtijem.

"Detaljno smo razgovarali o dijalogu, sa osvrtom na dalje korake", napisao je Lajčak.

Portal Kossev preneo je da je nakon jednosatnog sastanka, lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti ostao pri svom ranijem, poznatom stavu, da ne žuri sa dijalogom.

On je istakao da je Samoopredeljenje pobedilo na izborima sa svojim programom koji se fokusira na pravdi i zaposlenju i da na listi prioriteta nije dijalog sa Beogradom, već pravda i obezbeđivanje novih radnih mesta, uz borbu protiv širenja pandemije, odnosno epidemije koronavirusa.

Lajčak je na Tviteru objavio i da se sastao i sa ambasadorom SAD u Prištini Filipom Kosnetom i komandantom Kfora generalom Frankom Federičijem.

"Stigavši danas na Kosovo, sastao sam se sa američkim ambasadorom i sa komandantom Kfora. Komandant govori o trenutnom razvoju događaja. Dobra prilika da potvrdimo naše snažno transatlantsko jedinstvo", napisao je Lajčak.

Nakon posete Prištini, Lajčak će sutra doputovati u Beograd gde će biti u dvodnevnoj poseti, posle čega je predviđen njegov odlazak u Crnu Goru, 4. i 5. marta.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article