Lajčak: Nova runda dijaloga Beograda i Prištine posle izbora na Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak potvrdio je da neće organizovati novu rundu u okviru pregovora dok se ne završe izbori na Kosovu, preneo je danas Radio slobodna Evropa.

Miroslav Lajčak Foto: Srđan Ilić
Miroslav Lajčak Foto: Srđan Ilić

"Nije trenutak da organizujemo novi susret. Treba nam nova vlada sa jakim mandatom koja će nastaviti proces dijaloga", izjavio je Lajčak.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu raspisani su za 14. februar.

Lajčak je učestvovao na video seminaru zajedno sa nemačkom ambasadorkom u Vašingtonu kako bi raspravljao oko američke i evropske saradnje na Zapadnom Balkanu, posebno na Kosovu.

Lajčak je rekao da je ohrabren novim imenovanjima u dolazećoj američkoj administraciji, kojima, kako se izrazio "nisu potrebne lekcije oko regiona" jer se radi o osobama koje su upućene u procese na Zapadnom Balkanu.

Specijalni predstavnik EU za dijalog je priznao da u prethodnoj godini nije postojala koordinacija na relaciji Brisel-Vašington.

"Prošle godine su očigledno postojala dva koloseka: evropski i američki. Nije bio naš izbor da idemo odvojeno. Naši partneri u regionu bili su zbunjeni jer nisu želeli da budu u poziciji gde moraju da biraju", naveo je Lajčak.

Napomenuo je da proces dijaloga ubrzo obeležava desetu godišnjicu i da je krajnje vreme da se postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa.

On je najavio da je za postizanje ovog sporazuma potrebno da političari budu u stanju da "prodaju" taj dokument javnosti, ali i da će najverovatnije biti potrebne neke zakonske pa i ustavne promene u zemljama, kao i mogući referendum.

Izvor: Beta, RSE

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article