Specijalni predstavnik Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak demantovao je danas procenu predsednika Aleksandra Vučića da Srbija ne može da postane članica bloka od 27 država do 2028. godine

„Letonija, litvanija i Slovačka su završile pristupe pregovore za manje od tri godine. Crna Gora i Srbija pregovaraju godinama a i dalje su daleko od sredine procesa. Ali ako ste ozbiljni, ako počnete da zatvarate poglavlja, možete to da uradite za dve i po godine i još dve ogdine za ratifikaciju. Nije nerealno ali to je idealni scenario“, kazao je Lajčak na regionalnoj konferenciji o bezbednosti GLOBSEC u Pragu.

Specijalni predstavnik je upozorio da je EU godinama zanemarivala zemlje Zapadnog Balkana i svoje obećanje o prijemu u EU dato pre 21. godinu.

„Emocije su iščezle. Sada je jasno da je proširenje geopolitička nužnost ali to ne znači da smo mi spremni i da su oni spremni jer su jako dugo bili zapostavljeni, emocije su iščezle i nažalost nestala je gotovo potpuno posvećenost reformama“, rekao je Lajčak.

On je kazao da su ranije, u vreme kada je Slovačka ulazila u EU, pravila bila jasna i da se znalo da ako zemlja kandidat ispuni kriterijume da će zaista i biti primljena u EU.

„Sada tražite od njih da sprovode reforme a nisu sigurni da će to doneti korist u vidu članstva. I gubite popularnost. Zato se obe strane pretvaraju, mi da ćemo ih primiti a oni da rade sve da ih primimo, obe strane se pretvaraju“, rekao je Lajčak.

Miroslav Lajčak dodao je da Crna Gora može da udje u EU 2028. jer je sve u njenim rukama dok Srbija ima problem Kosova.

„Ako ne rešimo pitanje dijaloga Beograda i Prištine možemo da zaboravimo na integraciju Zapadnog Balkana, ne samo Srbije i Kosova. Mislim da smo uspeli da uradimo najbolju moguću stvar sa sporazumom o normalizaciji koji je usvojen prošle godine u Ohridu ali on nikada nije bio primenjen“ kazao je Lajčak.

Evropski zvaničnik citirao je poruku francuskog predsednika Emanuela Makrona tokom posete Beogradu: „Put je popločan i zove se Ohrid“.

„Nedostaje međutim politička volja a i društva nisu spremna na to. Uz to imaćemo parlamentarne izbore na Kosovu u februaru, tako da je naivno očekivati preokret pre izbora. Ali moramo da vidimo značajan pomak u implementaciji odamah posle izbora“, rekao je Lajčak.

Miroslav Lajčak podsetio je da 53 odsto građana EU želi proširenje ali da kada se suoče sa pitanjima poput toga da li će njihova zemlja i dalje biti neto korisnik sredstava ili da li će EU sa tim novim zemljama biti jača onda je spremnost za proširenje komplikovanija.

„Znam koliko je lako za treće zemlje da spreče da EU bude geopolitički faktor. Dovoljno je da jednu zemlju članicu ubede da primeni veto“, rekao je Lajčak na panel debati o proširenju EU na konferenciji o bezbednosti GLOBSEC od 30. avgusta do 1 septembra u Pragu.

Post Views: 74

Originalni tekst