Lajčak: Nema rokova za završetak pregovora Kosova i Srbije ali bez sporazuma nema ulaska u EU

Srbija i Kosovo imaju evropske ambicije i Evropska unija je bila veoma jasna: normalizacija odnosa je preduslov za to, ponovio je Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova.

Miroslav Lajčak Foto: Srđan Ilić
Miroslav Lajčak Foto: Srđan Ilić

To je ono što države članice očekuju, ne postoji zaobilazni put, rekao je on.
U interesu je Beograda i Prištine da nastave dijalog, a EU je spremna da to pomogne i olakša, rekao je Lajčak za TV N1.
On je istakao da planira da uskoro u Beogradu i Prištini o nastavku tih pregovora razgovara s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i s verovatnim premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
Podsetio je da je tačno da se dijalog vodi deset godina, ali je proizveo više od 20 sporazuma koji su doveli do stvarnih promena.
"Mi smo spremni da uradimo naš deo, ali brzina postizanja sporazuma je u rukama stranaka. Ne diktiramo brzinu: ako su voljni da se sastaju u Briselu svake nedelje, spremni smo svake nedelje da ih dočekamo. Ako su spremni da se sastanu jednom u tri meseca, onda ih ne možemo primorati da to bude češće“, rekao je Lajčak.
Dodao je da je protivnik postavljanja rokova, jer smatra da oni ne funkcionišu, te je "na dvema stranama da odluče o brzini".
"Mi posredujemo u procesu, mi ga ne diktiramo. Naravno mora postojati volja obe strane da se postigne taj sporazum. Ako nema volje, onda nema sporazuma. Ali ako nema sporazuma, onda nema evropske budućnosti", istakao je Lajčak.
Na pitanje šta su "sveobuhvatni sporazum" i "puna normalizacija odnosa" Srbije i Kosova, Lajčak je rekao da je Brisel od dve strane kao minimum očekuje da "ne uvezu otvorena pitanja u evropsku porodicu", odnosno da "moraju da reše svoja bilateralna ili regionalna pitanja pre no što postanu članovi EU".

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article