Lajčak: EU očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine i primenu svega dogovorenog; Vučić: Spremni smo da pregovaramo u svakom trenutku

„Članice Evropske unije očekuju da se dijalog Beograda i Prištine nastavi kontruktivno i u dobroj veri. Nemamo interes da održavamo status kvo i spremni smo da dođemo do konačnog dogovora onoliko brzo koliko su strane spremne. Države članice očekuju da strane primene sve dogovoreno tokom pretodnih dijaloga“, rekao je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, nakon večerašnjeg razgovora s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. On je naveo da je istu poruku poslao i sagovornicima u Prištini s kojima je imao korisne i konstruktivne razgovore.

Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić
Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

Vučić je naveo da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i da je spremna za nastavak dijaloga u svakom trenutku kada bude pozvana u Brisel. Srbija, dodao je, podržava Lajčakove aktivnosti, napore i namere da "politikom kompromisa dođemo do rešenja koje bi značilo nezadovoljstvo ili delimično zadovoljstvo obe strane, a bez ultimatuma i nametnutih rešenja".

Miroslav Lajčak je naveo da je dijalog je ključan za obe strane kako bi napredovale na evropskom putu. Status kvo, kako je dodao, nije održiv, Srbija je „značajno napredovala u evriointegracijama“, a dijalog je ključan za njihov nastavak, naveo je.

On je podsetio da EU ima blisku saradnju sa SAD.

„Pripremali smo ovu posetu zajedno s Metjuom Palmerom (visokim američkim diplomatom zaduženim za Zapadni Balkan), i zajedno pričamo i delimo isti cilj za Balkan, a to je približavanje EU“, dodao je Lajčak.

Predsednik Srbije je naveo da Srbija u dobroj veri učestvuje u razgovorima i pregovorima u želji da postoji razumevanje i za njene državne i nacionalne nterese, a ne samo nacionalne interese Albanaca.

„U skladu s tim mi smatramo da kompromisni dogovor znači – nikome sve, a svakome dovoljno", rekao je Vučić.

On je rekao da je "naša obaveza da budemo odgovorni, ozbiljni i posvećeni, jer bez toga neće biti napretka ni u EU integracijama, a to jeste strateški politički cilj Srbije, ukoliko ne napravimo ozbiljan pomak u dijalogu sa Prištinom".

Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić tokom razgovora u Predsedništvu Srbije Foto: Srđan Ilić
Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić tokom razgovora u Predsedništvu Srbije Foto: Srđan Ilić

"Srbija ne postavlja nikakve rokove za dolazak do nekakvog kompromisnog dogovora. Mnogo je važnije da napravimo nekakav dogovor i da njime jednako budu zadovoljne ili nezadovoljne obe strane, nego da se ishitrenim rešenjima dođe do katastrofe", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da će Srbija insistirati na postpunom sprovođenju potpisanih sporazuma u Briselu, "što znači i formiranje zajednice srpskih opština i svega onog što nije ispunjeno, a trebalo je još od 2013. godine", dok je "Srbija sve svoje obaveze u potpunosti ispunila".

Lajčak je naveo da je poruku o važnosti dijalogo daoobio i u Prištini a na novinarko pitanje o izjavama budućeg mandatara Aljbina Kurtija da mu dijalog ije prioritet, naveo je da nijedna vlada nema luksuz da bira prioritete – „neke biraju sami, a neke moraju da prihvate“.

„Ne vidim konflikt u onome što je stavio kao prioritete za kampanju, ali vanjski faktor od njega očekuje da ovo stavi u prioritete i on je to prihvatio“, preneo je Lajčak.

Uoči razgovora s Vučićem Lajčak je završio trodnevnu posetu Prištini.

Tokom posete Prištini on je "detaljno izvestio pobednika nedavno održanih parlamentarnih izbora, predsednika Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, o napretku postignutom u dijalogu između Prištine i Beograda od njegovog nastavka jula 2020. godine", saopšteno je iz Kancelarije EU u Prištini.

"Gospodin Kurti i ja imali smo veoma iskren i konstruktivan razgovor. Iako, naravno, shvatam da će Kurtiju biti potrebno izvesno vreme da se upozna s dijalogom i njegovim sporazumima, i EU i SAD očekuju skori nastavak procesa o obuhvatnoj normalizaciji između Kosova i Srbije. Veoma mi je drago da čujem da Kurti shvata značaj dijaloga", rekao je Lajčak.

U saopštenju se ističe da je Lajčak u Prištini održao sastanke sa "vršiocem dužnosti predsednika Vjosom Osmani, vršiocem dužnosti premijera Avdulahom Hotijem i sa liderima političkih stranaka, uključujući PDK, LDK, AAK i Srpsku listu da bi naglasio značaj jedinstva u dijalogu kroz partijske linije".

Takođe, dodaje se, sastao se sa predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu, razgovarao sa ambasadorom SAD i izvestio zemlje članice EU o njegovim razgovorima.

"Koristeći priliku da se sastane za ženama političkim liderima, specijalni predstavnik je podvukao posvećenost EU promovisanju učešća žena u svim sferama društva, uključujući i politiku. Lajčak je pozdravio njihovo veliko interesovanje i aktivnu ulogu od početka dijaloga", navodi se u saopštenju Kancelarije EU u Prištini.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak danas je u Prištini razgovarao sa predstavnicima zemalja EU na Kosovu o svojoj poseti i istakao da je dijalog od ključne važnosti za evropske aspiracije obe strane.

“Pre odlaska iz Prištine obavestio sam predstavnike zemalja EU o svojoj poseti. Saglasili smo se da je dijalog od ključne važnosti za evropske težnje Kosova i Srbije”, napisao je Lajčak na svom Tviter profilu i dodao da EU očekuje nastavak dijaloga.

Predstavnik EU je u utorak u Prištini izjavio da očekuje okončanje briselskog dijaloga tokom mandata Kurtija kao premijera Kosova i Osmani kao predsednice.

On je rekao i da EU i SAD imaju isti cilj za Zapadni Balkan i da je partnerstvo Brisela i Vašingtona ojačano od dolaska na vlast američkog predsednika Džozefa Bajdena. Ranije je rekao da Beograd ne treba da strahuje zbog obnovljene saradnje EU i SAD na rešavanju kosovskog pitanja.

U zajedničkom intervjuu za KTV sa visokim zvaničnikom američkog Stejt departmenta Metjuom Palmerom, Lajčak je rekao će se glas Kosova čuti i poštovati kada se pridruži EU, i dodao da do članstva u Uniji ne može doći bez normalizacije odnosa sa Srbijom.

Do Lajčakove posete regionu dolazi posle višemesečne pauze u pregovorima Beograda i Prištine pod okriljem EU, koja je u najvećoj meri posledica pada Hotijeve vlade, odnosno održavanja vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.

On je prošle nedelje rekao da očekuje nastavak dijaloga ubrzo posle formiranja kosovske vlade.

Lajčak, koji je specijalni predstavnik EU i za regionalna pitanja Zapadnog Balkana, u četvrtak putuje iz Beograda za Podgoricu, gde će boraviti i u petak.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article