Lajčak danas u poseti Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak počinje danas trodnevnu posetu Kosovu.

Miroslav Lajčak Foto: Srđan Ilić
Miroslav Lajčak Foto: Srđan Ilić

Tokom boravka u Prištini, Lajčak će se sastati sa predstavnicima institucija i političkih stranaka Kosova kao i sa predstavnicima Evropske unije.

Nakon Kosova, Lajčak će u sredu doputovati u dvodnevnu posetu Srbiji, a potom u četvrtak 4. marta ide u Crnu Goru gde će boraviti do 5. marta.

Uoči dolaska specijalnog izaslanika EU, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u petak sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije kako bi ih upoznao sa situacijom pred početak razgovora u Briselu.

Prethodno je održao i sastanak sa novoizabranim patrijarhom SPC Porfirijem, nakon kojeg je rekao će Srbija biti pod većim pritiskom vodećih zapadnih država u vezi s Kosovom, jer one neće moći da pokažu snagu u odnosu sa drugim većim silama.

Povodom vesti da je novi američki državni sekretar Entoni Blinken razmatrao zajedničku politiku prema regionu sa ministrima EU, Vučić je naveo da je dovoljno pročitati čestitku novog američkog predsednika Džozefa Bajdena Beogradu i Prištini i razumeti u kakvoj je poziciji Srbija.

"Pošto će biti u nemogućnosti da pokažu snagu na nekim većim silama, njihovo prisustvo će biti veće na Zapadnom Balkanu. Na nama je da razgovaramo sa njima i sa SAD i da nastavimo dijalog pod pokroviteljstvom EU i (specijalnog predstavnika Unije Miroslava) Lajčaka", rekao je tada Vučić.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article