Lađević: U kovid bolnici u Batajnici tokom vikenda smešteno 324 pacijenta na poluintenzivnoj nezi

U kovid bolnici u Batajnici, koja je u petak počela sa radom, trenutno je smešteno 324 pacijenta na odelenju puluintenzivne nege, dok je na intenzivnoj nezi smešteno 39 obolelih. Zamenik direktora ove ustanove Nebojša Lađević rekao je da su hospitalizovani pacijenti svih starosnih doba, a da najmlađi ima 23 godine.

Kovid bolnica u Batajnici Foto: Srđan Ilić
Kovid bolnica u Batajnici Foto: Srđan Ilić

Lađević je za RTS, rekao da je bolnica u Batajnici stigla u poslednji čas, jer ima malo mesta za obolele.

Istakao je da je velikom broju zaraženih potrebna hospitalizacija i da među obolelima ima pacijenata svih starosnih dobi.

"Ako pogledate da smo bolnicu otvorili u petak popodne, mi već danas imamo 324 primljena pacijenta na odeljenju poluintenzivne nege koji je predviđen za srednje teške i teške bolesnike, a u intenzivnoj nezi imamo 39 pacijenata, od toga 12 pacijenata je na mehaničkoj ventilaciji, intubirani, a ostali su na visokim protocima kiseonika", naveo je Lađević.

Dodao je da je među trenutno hospotalizovanima u toj bolnici najmađi pacijent 1997. godište.

"To je dodatno upozorenje da svako može imati tešku kliničku sliku", naglasio je Lađević.

Zamenik direktora nove kovid bolnice u Batajnici je rekao da nikada nismo imali ovoliko veliki broj zaraženih u toku jednog dana i da se nalazimo u piku epidemije.

"Mere koje se sada primenjuju trebalo bi da daju efekat u narednim danima, jer je potrebno 10 do 14 dana da se i to ispolji. Mi sada primamo bolesnike koji su se zarazili pre desetak dana, ali ono što je zabrinjavajuće jeste taj trend da smo za jedan vikend napunili sa toliko pacijenata bolnicu kao ceo jedan kliničko-bolnički centar u Beogradu", rekao je Lađević.

Naveo je i da ima dovoljno zdravstvenih radnika jer je vršena preraspodela zaposlenih iz KBC Srbije.

"Naravno, naši resursi nisu neiscrpni. Završen je i konkurs za nove zaposlene, ali njih treba uvesti u posao. Mi se oslanjamo na specijaliste iz Kliničkog centra Srbije i svaka klinika je participirala u radu kovid bolnice u Batajnici", rekao je Lađević.

On je apelovao na građane da nose maske i da drže distancu.

"Molim vas, smanjite broj ljudi koji dolaze u bolnice, jer evo vidite za jedan vikend jedan veliki kliničko-bolnički centar je popunjen", zaključio je Lađević.

Kovid bolnica u Vojnom kompleksu "Zemun ekonomija" otvorena je u petak, nakon četiri meseca izgradnje.

Izvor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article