Lađević: U bolnicama ima pacijenata koji su primili prvu dozu vakcine ali ne i onih koji su revakcinisani

Kovid bolnice u Beogradu su skoro popunjene, a povećana potrošnja kiseonika potvrđuje da je povećan i broj pacijenata s teškom kliničkom slikom, upozorio je direktor Centra za anesteziologiju KCS i koordinator svih bolnica u Srbiji Nebojša Lađević i ukazao da je u kovid bolnicama sada sve više i mlađih pacijenta.

Koronavirus, Infektivna klinika Foto: Srđan Ilić
Koronavirus, Infektivna klinika Foto: Srđan Ilić

"Ako trošite sedam tona kiseonika, to znači da imate izuzetno mnogo pacijenata. Ono što nas zabrinjava jeste zavisnost pacijenta od kiseonika, što znači da su to sve umereno teške do teške kliničke slike", rekao je Lađević za RTS.

Naveo je i da u bolnicama ima pacijenta koji su primili prvu dozu vakcine jer se očito još nisu razvila antitela. Takođe, dodao je i da nemaju pacijente koji su primili drugu dozu vakcine.

"Svi pacijenti moraju da se paze i posle prve i druge, posebno kineske vakcine. Tridesetak dana posle druge kineske vakcine bi bio neki optimalni rok kada bi ste imali već dosta visok nivo antitela", rekao je Lađević.

Objasnio je i da su, ukoliko se neko na vreme javi u bolnicu, kada dođe do skoka temperature, malaksalosti, na samom početku bolesti, i sprovede terapijski protokol, velike šanse da se uopšte ne završi u jedinici intenzivnog lečenja i na mehaničkom respiratoru. Međutim, kako je rekao, ako se u tom periodu, zbog nekih drugih razloga, kao što su pridružene bolesti, ipak dođe do respiratora, šanse su mnogo veće da se taj pacijent izleči.

"Tu se pokazalo da je oko 70, pa čak i 80 odsto izlečenja. Međutim ukoliko smo zakasnili sa javljanjem i propustili smo tih pet, šest dana koji su krucijalni u lečenju i tada pacijent završi na respiratoru, tada su šanse svega 20 odsto ako je pacijent intubiran da se izleči", naglasio je Lađević.

Kada su u pitanju najavljena pooštravanja epidemioloških mera, Lađević je istakao da je teško naći meru i da smo se doveli u situaciju da smo blizu izlaza a da smo svojim ponašanjem napravili grešku.

Lađević je ukazao da ne mora "zaključavanje" biti apsolutno rešavanje ali apsolutno poštovanje propisanih mera mora biti praćeno sankcionisanjem onih koji te mere ne sprovode, a drugi put je da se napravi prekid u infekciji i sve zatvori.

Kon: Sutra odluka o tome koje bolnice prelaze u kovid sistem

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je večeras da epidemiološka situacija u Srbiji "nije dobra".
"Brojke su niže nego što su bile, ali to ne znači da je situacija bolja", izajvio je Kon za Radio-televiziju Srbije.
Naveo je da "na intenzivnoj nezi polako postaje katastrofalna situacija. Neke bolnice smo pokušali da prebacimo opet u ne-kovid sistem, ali u ovom trenutku to postaje nemoguće", rekao je Kon.
On je za sutra, u petak najavio sastanak ministra zdravstva Zlatibora Lončara s direktorima bolnica o tome koje prelaze u kovid sistem.
Kon je ocenio da nisu uspele opšte merame zaštite – distanca, maske, redovno pranje ruku i izbegavanje mesta gde je veći rizik zaražavanja.

„Najvažnije je da se shvati da je medicinski deo Kriznog štaba tražio da bude otvoreno samo za namirnice, apoteke i za gorivo, a da sve bude zatvoreno tokom vikenda. Nikada posebno nismo naglašavali policijski sat“, naglasio je Kon.

On je još jednom pozvao građane da se vakcinišu.

„Imunitet koji se dobija vakcinacijom znatno je jači čak i od imuniteta koji se dobija najblažom infekcijom. Ne mogu to da tvrdim, ali pokazatelji prvi su takvi“, rekao je Kon.

Izvor. RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article