Cene na tržištu nekretnina u Novom Sadu ne prestaju da rastu. Rast cena diktira povećana potražnja, kao i stalno doseljavanje u grad ljudi iz drugih delova Srbije.

Sve je više Beograđana koji kupuju stanove u Novom Sadu, iako rade u glavnom gradu, jer im odgovara mirniji tempo života i manje saobraćajne gužve.

Na prodaju stanova nije uticao ni porast životnih troškova

Da na čitavu situaciju ne utiče ni ukrajinska kriza, koja je značajno utanjila novčanike većine građana, usled značajnog porasta troškova života, pokazuje i rast cena stanova u novogradnji.

Iako su cene stanova i dalje najviše u Beogradu, u Novom Sadu su cene u novogradnji porasle za čitavih 16 odsto, u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Tako ste pre godinu dana za prosečan kvadrat novogradnje morali izdvojiti 1.302, dok sada košta 1.505 evra. Iako su stariji stanovi i dalje povoljniji, jer kvadrat možete kupiti po nižoj ceni, njihov trend rasta je još veći – čak 21 odsto, piše Euronews Srbija.

Najskuplji kvadrat u gradu plaćen preko 3.000 evra, na ceni su i garaže

Kako piše 021, najskuplji kvadrat u novosadskoj novogradnji ove godine je plaćen više od 3.000 evra, dok je za starogradnju dostizala vrtoglavih 2.720 evra.

Uprkos porastu cena, u svim većim gradovima je povećana i prodaja nekratnina, pa tako i u glavnom gradu Vojvodine, gde je prodato 332 stana više nego lane, što predstavlja skok od 13,7 odsto. U čak trećini slučajeva, 33 odsto, stanovi su kupovani putem kredita, prenosi Euronews.

Nije retkost da građani kupuju stanove isključivo radi izdavanja, što posmatraju kao sigurnu investiciju, posebno uzimajući u obzir da su mesečne rente takođe drastično skočile.

Pored stanova, prodaja garaža takođe ide izuzetno dobro, jer je sve manje parking mesta u gradu. Tako je prošle godine prodato čak 1.925 garažnih prostora, čija je prosečna cena bila od 2.000 do 11.000 evra, koliko je smeštaj za svoje limene ljubimce platilo 74 odsto kupaca.

Najskuplje plaćena garaža u gradu koštala je čak 30.000 evra, prenosi Euronews Srbija, koliko je do pre samo nekoliko godina iznosila cena prosečne garsonjere ili jednosobnog stana.

Izvori: Euronews Srbija, 021

Stare novosadske građevine ostavljene da propadaju, podobni investitori trljaju ruke

Original Article