Kosovska vlada sinoć je na elektronskoj sednici donela odluku da, kao i prethodno srpska vlada za kosovske, ukine režim postavljanja stikera na srpskim registarskim tablicama dok saobraćaju na Kosovu, prenosi N1.

Odluka vlade u Prištini došla je četiri dana od kada je na snagu već i stupila ona odluka iz Beograda (usvojena 25. decembra, a počela sa sprovođenjem 1. januara), ali da će procedura i biti takva najavio je još decembra meseca kosovski premijer, Aljbin Kurti, piše KoSSev.

On je želeo prvo da se uveri da će Beograd svoju odluku sprovoditi na terenu, odnosno da će „RKS tablice slobodno i otvoreno kružiti na teritoriji Srbije“.

Dana 27. decembra je na sednici zatražio izveštaj o tome, a danas kaže da je on bio zadovoljavajući.

„Preko izveštaja naše policije, koja je sve pratila sa velikom pažnjom, uvereni smo da imamo punu implementaciju, i da nije bilo incidenata i prepreka. Zbog toga smo, na osnovu principa reciprociteta, kao pretpostavke za regulisanje odnosa nezavisnih država, sinoć doneli odluku da dozvolimo vozila koja dolaze sa druge strane granice srpskih registarskih oznaka“, kazao je Kurti.

Još jednom je naznačio da će odluka početi da se primenjuje kada bude objavljena u Službenom glasniku.

I iz kosovske policije regiona Sever nam je potvrđeno da još uvek nisu dobili naredbu da na terenu sprovode odluku.

Iako je zadovoljan dosadašnjim izveštajima o spovođenju odluke Vlade Srbije za vozila sa Kosova, Kurti kaže da je još uvek nepoverljiv.

Upozorava da će, u slučaju da kosovska policija u međuvremenu dobije izveštaje sa terena o promeni pristupa srpskih vlasti za slobodno kretanje vozila sa RKS tablicama – Priština na to reagovati.

„U slučaju da dobijemo informacije o promeni pristupa ili ponašanja Srbije ili ometanje slobodnog kretanja u bilo kom obliku, bićemo blagovremeno obavešteni i reagovati“, istakao je on.

Kao i sinoć kosovska vlada, sada i on kaže da ovakva „nova situacija služi slobodnom i lakom kretanju između dve države“.

Ipak, ponovo je napomenuo da ona dolazi nakon dve godine „korišćenja pitanja registarskih tablica kao izgovora od strane Srbije za zaoštravanje bezbednosne situacije na Severu“, ali i za:

„Umanjenje kritike međunarodne zajednice na račun Srbije nakon nepravilnosti i prevara na tamošnjim izborima 17. decembra (posebno u Beogradu)“.

„Registarske tablice na Kosovu, u septembru 2021. godine, korišćene su za pretnju Kosovu preko aviona MIG 29 podignutih na nebu oko granice, kako bi dodatno destabilizovali stanje na Severu. Dodatno i kroz 16 barikada koje su podignute na putevima četiri opštine na Severu, a koje su trajale tri nedelje u decembru prošle godine, dok se u decembru ove godine koriste za smanjenje pritiska sa demokratskog Zapada (Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država) na Srbiju zbog neregularnih i nedemokratskih izbora, zatim i za prikrivanje zvaničnog odbijanja Osnovnog sporazum, preko pisma premijerke Srbije Ane Brnabić upućenom Evropskom savetu 13. decembra. Koriste odluku i da prikriju odgovornost za teroristički i zločinački napad u Banjskoj 24. septembra 2023. godine“, ponovio je ono što je rekao i 27. decembra.

Samim tim, i dalje smatra da je iznenadna odluka srpske vlade da dozvoli kretanje sa RKS tablicama bez stikera na teritoriji Srbije „manevar nedemokratske vlasti u Srbiji za sopstveni opstanak“.

Ponavlja i da se za sve to vreme stav Prištine po pitanju registarskih tablica zasnivao na principu reciprociteta, „pravnim standardima Evropske unije koji regulišu slobodu kretanja građana i vozila“.

„I dalje ćemo biti principijelni i konstruktivni“, kaže Albin Kurti.

Post Views: 16

Originalni tekst