Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je on danas na sastancima u Briselu „branio“ Osnovni sporazum o putu normalizacije odnosa i Aneks iz Ohrida „od strane Srbije koja ga ne poštuje niti primenjuje“.

Potvrdio je da je sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uslovio ispunjavanjem tri zahteva, koje je, kako je rekao verno preneo visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žezep Borel.

Kazao je da je i danas zatražio da se Osnovni sporazum potpiše od predstavnika dve Vlade.

„Smatramo da su Osnovni sporazum i Aneks o implementaciji istaknuto dostignuće u spoljnoj politici, ali i dostignuće EU, koja je posredovala u čitavim rundama ovog dijaloga. Poslednji put smo imali trilateralni sastanak 14. septembra prošle godine… Mnogo toga se dogodilo od tada, kada se dogodila Banjska, ali i pismo o istupanju iz Osnovnog sporazuma“, rekao je Kurti.

Dodao je da osnovni sporazum zasnovan na „de fakto priznanju“.

„Ne možemo dozvoliti da se Osnovni sporazum baci u drugi plan tako što će Asocijacija postati hitno pitanje… Ne poričemo nasleđe prethodnih vlada, ali moramo zaštititi Osnovni sporazum…“, naglasio je Kurti.

Govoreći o zahtevu za povlačenje pisma bivše premijerke Srbije Ane Brnabić koje je 2023. godine poslala EU, Kurti je pitao „kakvog smisla ima nastaviti dijalog kada se u tom pismu kaže da se neke tačke sporazuma neće primenjivati i da se ne poštuje teritorijalni integritet Kosova?“.

Kurti je rekao da je tražio da se Milan Radoičić koji je rukovodio „terorističkim napadom u Banjskoj“ preda kosovskim vlastima, kao preduslov da se onemoguće „pripreme za nove terorističke napade na Kosovu“.

Dodao je da Radoičić „mora biti izručen kosovskim vlastima inače neće doći do normalizacije i mira u regionu“.

Post Views: 67

Originalni tekst