Kurti posle sastanka sa Lajčakom: Dijalog sa Srbijom nije prioritet

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, stigao je u posetu Prištini, čime je počeo mini-turneju tokom koje će posetiti i Beograd i Podgoricu.

Facebook Albin Kurti: Aljbin Kurti
Foto: Facebook Albin Kurti / Aljbin Kurti

Miroslav Lajčak je prvi susret u Prištini imao sa liderom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem .

Portal Kossev prenosi da je nakon jednosatnog sastanka, lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti ostao pri svom ranijem, poznatom stavu, da ne žuri sa dijalogom.

„Nema datuma, jer moramo da formiramo vladu, mora se obaviti potvrda rezultata izbora. Vlada će takođe imati ministra spoljnih poslova za sve izvršne poslove. Ja nisam protiv dijaloga u principu, ja sam za principijelan dijalog", rekao je Kurti.

On je istakao da je Samoopredeljenje pobedilo na izborima sa svojim programom koji se fokusira na pravdi i zaposlenju.

Kako je rekao na listi prioriteta nije dijalog sa Beogradom, već pravda i obezbeđivanje novih radnih mesta, uz borbu protiv širenja pandemije, odnosno epidemije koronavirusa.

Nasuprot Kurtiju, najavljujući posetu regionu prošle nedelje, Lajčak je ponovio poruku koju je dan nakon kosovskih izbora uputila Evropska unija – da očekuje nastavak dijaloga ubrzo nakon formiranja kosovske vlade.

Lajčak će se sutra sastati sa v. d. predsednika Vjosom Osmani, nakon čega je predviđeno obraćanje medijima. Takođe, sastaće se i sa političkim liderima i predstavnicima Evropske unije.

Lajčakova poseta usledila je nakon višemesečne pauze u briselskim razgovorima, pada kosovske vlade, ali i održanih kosovskih vanrednih parlamentarnih izbora na kojima je ubedljivu pobedu odnelo Samoopredeljenje.

Na Kosovu će Lajčak boraviti od 1. do 3. marta, potom u Srbiji 3. i 4, i Crnoj Gori – 4. i 5. marta.

Uoči dolaska specijalnog izaslanika EU, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u petak sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije kako bi ih upoznao sa situacijom pred početak razgovora u Briselu.

Prethodno je održao i sastanak sa novoizabranim patrijarhom SPC Porfirijem, nakon kojeg je rekao će Srbija biti pod većim pritiskom vodećih zapadnih država u vezi s Kosovom, jer one neće moći da pokažu snagu u odnosu sa drugim većim silama.ž

Izvor: Kossev, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article